SGK İşveren Rehberi

SGK Müfettişleri 5 sektöre 3.862.404 TL ceza kesti

SGK Müfettişlerinin bir görevi de  sektörel bazda asgari işçilik tespitidir. Başka bir deyişle tüm işyerlerinde maliyet hesabı bazlı randıman hesabı yaparak eksik işçiliği tespit etmek.

Müfettişler tarafından devamlı mahiyetteki işyerlerinde yapılan asgari işçilik incelemesi sonucunda tespiti yapılan fark sigorta primine esas kazanç matrahı üzerinden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte hesaplanacak sigorta primi ve buna bağlı uygulanacak idari para cezalarında, konuya ilişkin rapor tanzim edilmektedir.

SGK Müfettişleri, kayıt dışılığın önlenmesine yönelik olarak 2016 yılında gerçekleştirdikleri  sektör bazlı Asgari İşçilik İncelemeleri  kapsamında;

  • “Kara Yolu Yük Taşımacılığı”,
  • “Hukuk Faaliyetleri”,
  • “Mimarlık ve Mühendislik Faaliyetleri” ile
  • “Serbest Çalışan Hekimler ve Diş Tabipleri
  • İş kollarında faaliyet gösteren işyerlerini denetime almıştır.

Yıl sonu itibarıyla söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren 499 devamlı işyerinde asgari işçilik incelemesi tamamlanmıştır.

Tamamlanan işyerlerinde  asgari işçilik incelemeleri sonucunda 2.997.789 TL ek prim matrahı tespit edilmiş, 3.862.404 TL idari para cezası uygulanmıştır. Bu rakama gecikme cezası ve zammı dahil edilmemiştir.

Diğer yandan buincelemeler kapsamında 7.546 kişinin sigortalılığı kontrol edilmiş ve bunlardan 336 kişinin kaçak çalıştırıldığı ya da kazancının Kuruma eksik bildirildiği tespit edilerek gerekli işlemler yapılmıştır.

(c) İsa KARAKAŞ

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku BAŞUZMANI

ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. GENEL BAŞKANI

İş-Sosyal Güvenlik-İş Sağ.Güvenliği. Adli ve Ceza Bilirkişisi

A Sınıfı İş Güvenliği UZMANI

Gazeteci/ Yazar (50’yi aşkın kitabı bulunmaktadır)

www.isakarakas.com/

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir