Genel

Kıdem Tazminatında İşlem tamam. Peki ne olacak, işte cevabı

Dün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatıyla ilgili yeni düzenlemenin tamamlandığını tüm kamuoyuna açıkladı.

SOYLU; henüz ” kamuoyuna sunmadığımız ama çalışma hayatı içerisinde bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı kıdem tazminatı çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Gerek çalışanlarımızın, gerek işverenlerimizin çok net bir şekilde kendi var olan durumlarını net ve iyi görebileceği bir çalışmayı tamamlamış durumdayız.”

Kıdem tazminatı konusunda farklı ülke örneklerinin incelediğini ve bu konudaki tecrübelerden yararlanıldığını ifade eden Soylu, şöyle konuştu:

“İyi ve iddialı bir ürün hazırladığımızı düşünüyoruz. Türkiye’de çalışanların yüzde 86’sının kıdem tazminatını alamadığını düşündüğümüzde aslında sessiz milyonların önemli ölçekte sahip çıkıldığı kıdem tazminatı çalışmasını biz teknik açıdan tamamlamış durumdayız. Bundan sonra sosyal diyalog penceremizi açacağız. Hem sendikalarımızla hem işveren temsilcilerimizle hem sanayi ve ticaret odalarımızla hem çalışanlarımızla hepsiyle bu diyaloğu ortaya koyacağız. Çok önemli araştırmalar yaptık. Toplum, çalışanlar, kıdem tazminatını alamayanlar ne talep ediyor, bütün bunları ortaya koyan çalışmaları ve araştırmaları hazırladık. İnşallah bu da 65. Hükümetle birlikte kamuoyuyla paylaşacak.” dedi.

Peki ne olacak? Kıdem tazminatına ilişkin düzenleme yasalaşacak mı?

2016 yılı başında yine raftan indirilen   çalışma hayatının  kronik gündemini teşkil eden “Kıdem tazminatı”  yapılan bu çalışmalara rağmen çözülebilecek mi?

İsa KARAKAŞ diyor ki;Kıdem tazminatı, çalışma hayatının “temcit pilavı” gibi ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor. Ancak Şimdiye kadar  Netice=0.

Kıdem tazminatı işçi için hayati öneme sahiptir. Bel ki de işçinin ömrü hayatı boyunca eline geçen tek TOPLU paradır. Bu nedenle işçiler için; bazen ev,araba bazen de çocukları için çeyiz parasıdır. Hele ki bu ekonomik koşullarda yüklü kredi borçlarından tek kurtuluş kapısıdır.

Bu tazminat yaklaşık 80 (1936)yıldan beri çalışma hayatımızda var.

Kıdemle ilgili yapılan ayağı yere basan en ciddi çalışma  2003 yılında çalışma hayatının düayen akademisyenlerince hazırlenen  fon taslağıdır. Ancak bunda da uzlaşma sağlanamadı..

      Sitemize her gün kıdem tazminatı ile ilgili 100′lerce soru gelmektedir. özelikle çalışanlar panik halinde. haklarımız ne olacak!!! …. 22 yıllık  çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki eğitimimiz-geçmişte Bakanlıkta   yapmış olduğumuz komisyon çalışmalarımız- mesleki tecrübemizle  yineliyorum;

Kıdem tazminatı  fonu  1950’lili yıların ortasından itibaren gündemde  var.

Yani tam 60 yıldır  yasalaşmadı.

Şu anda yine ortalık kıdem tazminatıyla çalkalanıyor!!!! gündemde kalmak için müthiş bir oyuncak!!!! gündemi değiştirmek için de.

Kıdem tazminatı fonu konusunda ne işçi tarafı ne de işveren tarafı istekli. Henüz sosyal taraflara uzlaşmış değil.

Uzlaşı da yok.  üstelik yasalaşsa bile çalışanların kazanılmış hakları kesinlikle yok olmayacaktır.

Diğer yandan  Çalışma Bakanı  ve Hükümet de   yapmış oldukları birçok açıklamada tarafların uzlaşması ile kıdem tazminatı meselesinin çözüme ulaşacağı belirtilmiştir.

Özelikle Ülkemizin en büyük işçi sendikaları kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu ve bunun genel grev sebebi olduğunu uzun süreden beri alenen ilan etmiş durumda.

İşveren tarafı da sıcak bakmıyor.

En son 2015 yılında  Temcit Pilavı gündem değiştikten sonra yine bir kenarda tutulacak demiştim.

TV programlarında da seçimden önce düzenleme yapılması imkansız demiştim.

Maalesef yine yanılmadım. Keşke bu konu da yanılsam da kıdem tazminatı alamayan çalışanların yaklaşık  %80’i de bu hakkını elde etse….

Sonuç olarak; milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda  mutlaka  düzenleme yapılması gerekmektedir.

En çok mağdur olan başta inşaat işçileri olmak üzere çalışanların %80’i aşkın kısmının da kıdem tazminatı hakkının garanti altına alınması  hayati öneme sahip bulunmaktadır.

yapışacak düzenlemede özelikle İflas eden işyerlerinde çalışanlar, en ağır koşullarda çalışan inşaat işçileri ile belirli süreli çalışanlar, kendi isteği ile işten çıkmak zorunda olanlar, kapı dışarı edilip kıdem tazminatı ödenmeyeler v.s  gözönünde bulundurulmalı.  Böylece; hem işçiler tazminatına kavuşturulması ile  hem işveren hem de Yargıtayın yükü hafifletilmeli…

Çözüm noktasında tarafların uzlaşmasına dayalı formüllerden vazgeçilmemesi  büyük önem taşımaktadır.

İSA KARAKAŞ

Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve İş Güvenliği BaşUzmanı

20 Yılı Aşkın ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel BAŞKANI

Sosyal Güvenlik/İş Hukuku/İŞ Sağlığı ve

Güvenliği Adli ve Ceza BİLİRKİŞİSİ

50’yi (ELLİ) aşkın Kitap Yazarı,

İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Eğiticisi

40’dan fazla saygın dergide 700 aşkın makale yazarı

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Gazeteci/ Yazar

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir