SGK Emeklilik

Faydalanılabilecek sosyal yardımlar

2018 yılında sosyal yardımlardan haksız ve mükerrer yararlanmayı engellemek adına yerel yönetimler ile entegrasyon çalışmaları  tamamlandı.

İki yeni sosyal yardım programı başlatılacak

Bunlardan ilki Çoklu Doğum Yardım Programı. Bu program ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahibi ailelerimize yönelik 0-2 yaş aralığında çocuk başına aylık 150 lira ödeme yapacağız. İkinci yardım programımız ise ağır kronik hastalıklarla mücadele eden ihtiyaç sahibi ailelerimize yönelik olup, bu yardım programı kapsamında ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin elektrik bedellerinin 200 liraya kadar olan kısmına yönelik destekte bulunulacak.

Bu yardımın, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında yer alan ihtiyaç sahibi hanelerin çoklu doğum sonucu olan ve hayatta kalan 0-24 aylık her bir çocuğuna, Sağlık Bakanlığının Çocukluk Dönemi Aşı Takviminde yer alan aşıların süresi içinde yaptırılması kaydıyla, aylık 150 lira olmak üzere yapılacağı öğrenildi.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE NAKİT DESTEĞİ

Başarıyla uyguladıkları Şartlı Eğitim Yardımını geliştirmeye devam edeceklerini belirten Selçuk, “Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda, illerinde ilk 10’a giren veya Türkiye genelinde ilk 20 bine giren Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcısı çocuklarımıza aylık 500 lira, üniversiteye giriş sınavında ilk bine girme başarısı gösteren Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcısı evlatlarımıza ise bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira nakdi destek sağlayacağız.” diye konuştu.

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP), Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) gibi toplumun tüm kesimlerini kucaklayan uygulamaları hayata geçirmeye devam ettiklerini ifade eden Bakan Selçuk, 2 bin 803 ASDEP personeliyle, bilgi işlem destekli sistematik hane ziyaretlerinin başladığı 17 Ekim 2017’den bugüne kadar sorunları yerinde tespit etmek ve çözüme kavuşturmak amacıyla 994 bin 744 hanede 2 milyon 335 bin 254 vatandaşla görüşme yaptıklarını söyledi. Selçuk, 100 günlük eylem planında hedeflenen 300 bin hane ziyaretinin de aşıldığını aktardı.

Türkiye genelinde 316 sosyal hizmet merkezini açtıklarını bildiren Bakan Selçuk, “Ülke genelinde 2013’ten bu yana 316 sosyal hizmet merkezini hizmete açtık. Bu yılın ocak-ekim döneminde 40 sosyal hizmet merkezinin açılışı gerçekleştirdik. Aynı zamanda, ASDEP görevlilerinin koordinasyon ve toplanma merkezi işlevini de üstlenen SHM yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

“22 BİN 518 KİŞİYE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNULDU”

Bakan Selçuk, aile olmanın, yuva kurmanın sorumluluklarını gençlere aktarmak, ailelerin sorun çözme kapasitesini artırmak amacıyla ülke genelinde eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütmeye devam ettiklerini dile getirerek, Evlilik Öncesi Eğitim, Aile Danışmanlığı ve Boşanma Süreci Danışmanlığı ile ülke genelinde 22 bin 518 kişiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulduğunu kaydetti.

Türkiye genelinde 388 bin 929 kişiye uyuşturucu ile mücadele konusunda farkındalık eğitimi verdiklerini belirten Selçuk, son 4 yılda geçici barınma merkezleri içinde ve dışındaki 354 bin 386 Suriyeliye psiko-sosyal destek hizmeti sunduklarını vurguladı.

“ASKERLİK CELPLERİNDE 500 BİNİN ÜZERİNDE ER VE ERBAŞA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Kadına yönelik şiddeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi bir insanlık suçu olarak gördüklerini, bu konuda mücadeleyi “Sıfır Tolerans” ilkesiyle en üst seviyede sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Selçuk, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitim Seminerleri kapsamında 2018 yılı başından bugüne kadar 27 bin 785 kamu personeline ulaşıldığını aktardı.

Selçuk, “Milli Savunma Bakanlığımız ile iş birliğinde Bedelli Askerlik Uygulaması kapsamında gerçekleştirilen Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Semineri ile 30 bin askerimize ulaştık. Seminerlerle tüm bedelli askerlik celplerinde 500 binin üzerinde er ve erbaşa ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

“144 KONUKEVİ HİZMET VERİYOR”

Bakan Selçuk, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesinde 2018-2023 yıllarını kapsayan Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı hazırladıklarını hatırlattı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yatılı kurumsal hizmet birimleri olan kadın konukevlerinin sayısının ve kapasitesinin artırıldığını ifade eden Selçuk, ülke genelinde 144 konukevinin toplam 3 bin 454 kapasite ile 81 ilde hizmet verdiğini bildirdi.

Sosyal ve Ekonomik Destek hizmeti ile yaklaşık 121 bin çocuğu kendi ailesinin yanında desteklediklerini ve çocuk başına aylık ortalama 826 lira destek verdiklerini vurgulayan Bakan Selçuk, “Koruyucu aile hizmet modeli ile 5 bin 138 aile yanında 6 bin 286 çocuğumuzu sıcak bir aile ortamında büyütüyoruz.” dedi.

Sosyal hizmet modellerinden faydalanarak reşit olan 46 bin 223 genci kamu kurumlarında istihdam ettiklerini belirten Selçuk, gençlere öğrenim durumlarına uygun kadrolara atanma imkanı getirildiğini, üniversiteye girişlerinin teşvik edilmesi kapsamında yapılan değişiklikle bin 619 çalışan gencin unvan değişikliğinden faydalandığını kaydetti.

Sokakta çalıştırılan çocuklar için 130 mobil ekip kurduklarını ifade eden Bakan Selçuk, “Alan çalışmalarında 10 bin 873 çocuğa müdahale ederek 2 bin 829 çocuğumuza sosyal yardım veya sosyal ve ekonomik destek verdik. 224 çocuğu koruma altına aldık. Eğitim ve danışmanlık tedbiri alınan 3 bin 954 çocuğumuzun takibini gerçekleştiriyoruz. Sokakta çalıştırılan çocukların karşılaşabileceği risklere ilişkin 3 bin 509 aileye rehberlik hizmeti verdik.” diye konuştu.

“KAMUDA ENGELLİ MEMUR SAYISI 53 BİN 964’E ULAŞTI”

Selçuk, bu yılın ekim ayı sonu itibarıyla kamuda istihdam edilen engelli memur sayısının 53 bin 964’e ulaştığına dikkati çekti.

Ekim 2018 tarihi itibariyle 317 bakım merkezinde 23 bin 619 engelliye yatılı bakım hizmeti sunulduğunu aktaran Bakan Selçuk, engellilerin kaldığı ve sosyal hayata katılım sağladığı 142 Umut Evinde de 802 engelliye hizmet verildiğini kaydetti.

Selçuk, 146’sı Bakanlığa, 249’u diğer kurum kuruluşlar ve özel sektöre ait, 395 Huzurevi ve Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 25 bin 833 yaşlıya bakım sağlandığını söyledi.

Bakan Selçuk, 2014 yılından bugüne kadar 23 bin 829 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kamuda istihdamının yapıldığını, son 2 yılda 48 bin 102 şehit yakını ve gazinin hanelerinde ziyaret edildiğini bildirdi.

“ŞARTLI EĞİTİM YARDIMINDAN YILLIK ORTALAMA 2 MİLYON ÇOCUK YARARLANDI”

Hükümetlerinin temel politikalarından biri olan “sosyal devlet” ilkesini hayata geçirdiklerini ifade eden Selçuk, “Son 16 yılda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yaklaşık 283 milyar lira tutarında sosyal yardım yaptık. 2018 yılı sonunda bu rakamın 43.4 milyar lira olacağını öngörüyoruz.” ifadesini kullandı.

Yoksulluk riski altındaki ailelerin eğitim çağındaki çocuklarını düzenli okula göndermelerini teşvik amacıyla verilen şartlı eğitim yardımından yıllık ortalama 2 milyon 200 bin çocuğun yararlandığını ifade eden Bakan Selçuk, bu kapsamda 2003 yılından bu yana 6 milyar 223 milyon lira ödeme yapıldığını aktardı.

Selçuk, Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile yoksul vatandaşların ücretsiz sağlık hizmeti almasını sağladıklarını, uygulamanın başladığı 2012 yılından bu yana toplamda 42 milyar 886 milyon lira tutarında ödeme gerçekleştirdiklerini söyledi.

“173 BİN 689 KİŞİ 2018’DE İŞKUR’A YÖNLENDİRİLDİ”

Bakan Selçuk, Öksüz ve Yetim Yardımı Programı’nın hayata geçtiği 2015 yılından bu yana 174 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti.

Sosyal yardım istihdam bağlantısını güçlendirmeye yönelik birçok uygulama başlattıklarını anlatan Selçuk, sosyal yardım alan çalışabilir durumdaki 173 bin 689 kişinin 2018’de İŞKUR’a yönlendirilmesini ve istihdamlarının teşvik edilmesini sağladıklarını dile getirdi.

Bakan Selçuk, “Düzenli sosyal yardımlardan faydalanırken istihdam edilen kişilerin, işveren sigorta primlerini karşılamaya başladık. Prim ödemelerini 2019 yılında yapacağız.” dedi.

Selçuk, “2019 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız Aralık ayı içerisinde işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.” bilgisini verdi.

İş gücü piyasası politikalarının kapsamını genişleterek, sundukları hizmetlerin niteliğini ve niceliğini artırdıklarını vurgulayan Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

“Ülkemiz 2018 yılının ilk yarısında gerçekleştirdiği büyüme hızı ile birçok AB üyesi ülkeyi geride bırakmıştır. İlk çeyrekte yüzde 7,3 olan büyüme, ikinci çeyrekte de devam etmiş ve yüzde 5,2 olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılında Yeni Ekonomi Programına göre toplamda yüzde 3,2’lik büyüme öngörülmektedir. Büyümede kaydedilen bu başarı istihdamın artışına olumlu katkı sağlamıştır. Türkiye son 11 yılda iş gücüne katılım oranını en fazla artıran ülkedir. Son 11 yılda iş gücüne katılma oranında Türkiye 7,3 puanlık artış gösterirken, AB genelinde iş gücüne katılma oranı artışı 0,7 seviyesinde kalmıştır. Aynı zamanda Türkiye 2007-2017 yılları arasında kadın iş gücüne katılma oranını OECD içinde en fazla arttıran ülke olmuştur. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılma oranı 10,4 puan artarak yüzde 33,5’e yükselmiştir.”

“YARIM ÇALIŞMA KAPSAMINDA 35,5 MİLYON LİRA ÖDENDİ”

Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki birçok ülkenin küresel krizin yıkıcı etkileriyle istihdam kayıpları yaşadığı dönemde Türkiye’nin yaklaşık 7,5 milyon kişiye ilave istihdam sağladığına dikkati çeken Selçuk, İŞKUR’un kurumsal kapasitesini güçlendirdiklerini, sunulan hizmetlerin nitelik ve niceliğini artırdıklarını söyledi.

Bakan Selçuk, 2002’de 24 bin 482 kişi olan özel sektörde işe yerleştirme sayısını geçen yıl 1 milyon 52 bin 974’e yükselttiklerini belirterek şu bilgileri verdi:

“İstihdam açısından diğer kişilere göre daha zor şartlarla karşı karşıya kalan ve özel politika gerektiren kişi ve gruplar olarak tanımladığımız vatandaşlarımıza yönelik çalışmalarımızla istihdam edilebilirliklerini artırıyoruz. Bu kapsamda; 2014’ten geçen aya kadar 180 bin 559 kişinin kurslara katılımını sağladık. 2002’den itibaren bu yılın ekim sonuna kadar 380 bin 379 engelli vatandaşımızın istihdamını sağladık. 2002’den bu yılın ekim ayı sonuna kadar 40 bin 745 engellimizi kurslardan faydalandırdık. Kendi işini kurmak isteyen engellilere verilen 36 bin liralık hibe desteğini 50 bin liraya yükselttik ve bugüne kadar bin 326 engellimizin kendi işinin sahibi olmasına yardımcı olduk. 2014’ten bugüne kadar 656 eski hükümlümüzün kendi işinin sahibi olmalarını sağladık.”

“İş’te Anne Projesi” ile kadın istihdamına vermiş oldukları desteği güçlendirdiklerini vurgulayan Selçuk, yarım çalışma ödeneğini almaya 2016’dan bu yılın ekim ayına kadar 18 bin kişinin hak kazandığını ve bu kapsamda toplam 35,5 milyon lira ödeme yapıldığını bildirdi.

Bakan Selçuk, işsizlik ödeneği olarak 2002’den geçen aya kadar toplam 27,7 milyar lira ödeme yapıldığını bildirerek İşsizlik Sigortası Fonunun etkin ve şeffaf bir şekilde yönetildiğini, Fonun toplam varlığının ekim ayı sonu itibarıyla 125,5 milyar liraya ulaştığını söyledi.

“429 BİN 383 KİŞİYE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERİLDİ”

Son 10 yılda toplam 2 milyon 503 bin 619 çalışan ile 231 bin 170 iş yerinin kayıt dışı olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Selçuk, yüzde 43,5 olan kayıt dışı istihdam oranının günümüzde yüzde 34 seviyelerine indirildiğini vurguladı.

İş ve eğitim hayatının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan 792 ulusal meslek standardını yürürlüğe sunduklarını anımsatan Bakan Selçuk, teorik ve pratik sınavlar sonucunda başarılı olan 429 bin 383 kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verdiklerini bildirdi.

Selçuk, SGK’nin gelirlerinin bu yılın sonu itibarıyla 359,9 milyar lira, giderlerinin 384,6 milyar lira seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü belirterek, 2002’de yüzde 61 olan prim gelirlerinin emekli aylıkları ve sağlık giderlerini karşılama oranının bugün yüzde 75,2’ye yükseldiğini söyledi.

Bugüne kadar 11,1 milyon emekli ve hak sahibine 4,2 milyar lira promosyon ödemesi yapıldığını ifade eden Bakan Selçuk, emeklilere bu yıl ayrıca toplam 20,7 milyar lira bayram ikramiyesi ödediklerini bildirdi.

“BU YIL 482 İLAÇ GERİ ÖDEME LİSTESİNE ALINDI”

SMA tip 1 hastalarının solunum desteği ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın Spiniraza isimli yurt dışı ilaca erişimini sağladıklarını anımsatan Selçuk, şunları kaydetti:

“Kanser tedavisi için sunulan cerrahi işlemleri ilave ücret alınmayacak sağlık hizmeti kapsamına aldık. Tüm sağlık hizmeti sunucularında normal yolla gerçekleşen doğum, kalp damar cerrahisi, kanser cerrahisi, kanser radyoterapi, kemik iliği nakli, organ-doku nakli başta olmak üzere toplam 3 bin 550 adet sağlık hizmetinin kurumca karşılanan fiyatlarını yüzde 14 ila yüzde 225 oranında artırdık. Hali hazırda ilaç geri ödeme listemizde 8 bin 766 ilacımız bulunmaktadır. Bu ilaçların 8 bin 386 adedi yurt içi ilaç listemizde 380 adedi ise yurt dışı ilaç listemizde bulunmaktadır. Bu yıl 482 ilaç geri ödeme listesine alınmıştır. Bu ilaçların 44 adedi ise kanser ilacıdır.”

Çalışma hayatının teftişi kapsamında bu yıl 11 farklı alanda programlı teftişler yürütüldüğünü vurgulayan Bakan Selçuk, SGK denetim elemanlarının 81 bin 869 iş yeri ile 605 bin 626 çalışan denetlediğini, denetimlerde 20 bin 352 kayıt dışı iş yeri ile 32 bin 497 çalışanın kayıt dışı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

BAKANLIĞIN BÜTÇESİ 103 MİLYAR 91 MİLYON 801 BİN LİRA

Bakıma gereksinim duyan engelli ve yaşlıların bakım ihtiyacını, sorunlarını ve beklentilerini ortaya koymak için “Türkiye Bakım Araştırması”nı 2019’da yapacaklarını vurgulayan Selçuk, şöyle konuştu:

“Toplumda aktif yaşlanma ve yaşlı hakları konusunda farkındalık oluşturmak için 2019 yılında uluslararası katılımla Yaşlılık Şurası gerçekleştirerek, 2019 yılını ‘Yaşlı Yılı’ ilan edeceğiz. Böylece yaşlılık ile ilgili çalışmalara toplumda duyarlılık kazandırıp konuyla ilgili çalışmalara hız vereceğiz. Engelli ve yaşlılarımızın kendi içinde bulunduğu ve alıştığı ortamda, daha kolaylaştırılmış ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş koşullar altında hayatını devam ettirebilmesine yönelik olarak gündüzlü hizmet sunacak Aktif Yaşam Merkezlerinin yaygınlaşması için çalışmalar yapacağız. Ayrıca, yaşlılara sunulan hizmetin verimliliğinin artırılması için yatılı kuruluşlarda ihtisaslaşmaya gidilerek alzaymır-demans yaşlılarına hizmet verecek huzurevleri açılmasını planlıyoruz.”

Bakan Selçuk, Bakanlıklarının 2019 yılı toplam bütçesinin 103 milyar 91 milyon 801 bin lira olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2019 yılı bütçeleri kabul edildi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir