Genel

Emeklilerin yüzünü güldüren bu karara uyulursa mahkemeye gerek olmayacak

Anayasa Mahkemesinin 25/12/2014 tarihli ve E:2013/111; K:2014/195 sayılı iptal Kararının yürürlüğe girdiği 07/01/2015 tarihinden önce emekli olup da emekli ikramiyeleri 30 yıl üzerinden ödenen şikâyetçilerin, 30 yıldan fazla hizmet süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesi için karar vermişti. Ancak bu karar tarihinden önce emekli olanlar bu haktan faydalanamadıklarından ancak mahkeme yoluyla hak arama yoluna gitmektedirler. Neticede mahkemelerden olumlu sonuç alınması ile dava sayıları çığ gibi artmaya başladı. Bu durumda mahkeme ve vekalet ücreti ödemek zorunda kalan SGK’ya maalesef ek maliyet oluşturmaktadır.  Kurum zararının önüne geçilmesi için bir an önce yasal düzenleme yapılarak mahkeme olmaksızın mağduriyetlerin giderilmesi lazım. Keza bu durumda hem emekliler, hem SGK kazançlı çıkacak. Mahkemeler de gereksiz iş yükünden kurtulacak.

Emekliler sadece mahkemeye gitmemekte.  Kamu Denetçiliği Kurumuna da başvurmaktadır.

Nihayet konuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu emekliler lehine karar verdi. verilen karar da özetle;

1- Emekli ikramiyelerinin ödenmesinde, ilgili mevzuat kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumunun aracılık fonksiyonunu yerine getiriyor olması sebebiyle, anılan idarenin kendi bütçesi ve genel bütçe imkanları gözetilerek şikâyetçilerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin, makul sürede, mali kaynak için gerekli girişim ve işlemlerin yapılması hususunda MALİYE BAKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

2- Maliye Bakanlığınca gerekli koşullar ve imkanlar sağlandıktan sonra, şikâyete konu işlemlerin geriye alınması, şikâyetçilerin 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli aylığının bağlandığı tarihte yürürlükte bulunan aylık bağlamaya esas tutar dikkate alınarak hesaplanacak emekli ikramiyesinin, çeşitli parametreler kullanılması suretiyle ödeme tarihindeki alım gücüne denkleştirilerek, talep edenler için ayrıca başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ödenmesi yolunda mağduriyetlerinin giderilmesi için makul sürede yeni bir işlem tesis edilmesi hususunda, SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASI” öngörülmektedir.

Umarız bu karar bir an önce gözönünde bulundurularak emeklilerimiz mahkeme süreci olmadan bu haklarına kavuşur.

KARARIN TAMAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ: EMEKLİLİK İKRAMİYESİ

 

İsa KARAKAŞ Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve İş Güvenliği BaşUzmanı – İsa Karakaş

İSA KARAKAŞ

Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve İş Güvenliği BaşUzmanı

20 Yılı Aşkın ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel BAŞKANI

Sosyal Güvenlik/İş Hukuku/İŞ Sağlığı ve

Güvenliği Adli ve Ceza BİLİRKİŞİSİ

50’yi (ELLİ) aşkın Kitap Yazarı,

İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Eğiticisi

40’dan fazla saygın dergide 700 aşkın makale yazarı

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Gazeteci/ Yazar

 

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir