SGK İşveren Rehberi Teşvik İşlemleri

2018 yılında işyerlerine teşvik ve destek yağacak

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstihdam Şurası’nda süpiz teşvik paketini açıkladı;

“Kupon yönetimi” Dönemi başlıyor

 Cumhurbaşkanı  Erdoğan,”İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. İmalat ve bilişim sektörlerindeki işverenler, bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. dedi

 “İstihdam ve eğitim kapsamında, bu kapsamın içerisinde olmayanlara yönelik ‘kupon yöntemi’ adıyla bir pilot uygulama başlatıyoruz. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde, gençlerimizin kendilerine uygun zaman ve şartlarda yani esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak.” dedi .Ayrıca İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirlediklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu sektörlerdeki işverenler bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve SPEK sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi.”

Erdoğan, “Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek.” dedi.

Engelli  desteği

Engelli girişimcilere sağlananan desteklerde düzenlemeye gidildiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti;

“Biliyorsunuz en az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl 50 bin liraya yükseltiyoruz.”

Öğrenci çalışanların yetim aylığı kesilmeyecek

Mevcut sistemde, 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesildiğini hatırlatan Erdoğan, “Yaptığımız düzenleme ile bu durumdaki öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz.” diye konuştu.

Çalışan gençler yeşil pasaportu kullanabilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler.” dedi

İş başı eğitim

İş başı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 liraya kadar cep harçlığı vermeyi, genel sağlık sigortalarıyla iş kazası ve meslek hastalığı primlerini karşılamayı da sürdüreceklerini bildiren Erdoğan, geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlardaki iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındakilerin 9 aya kadar olan eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı almalarını sağlayacaklarını dile getirdi.

 

İŞ ADAMLARIMIZDAN İLAVE İKİ İSTİHDAM :Cumhurbaşkanı Erdoğan, en büyüğünden en küçüğüne, iş dünyasının tamamına hitap eden, milletin her kesimini kapsayan bir istihdam teşvik politikası izlediklerini belirtti.

“İş dünyamız da sağolsun bizim bu gayretlerimizi karşılıksız bırakmıyor, devletinin bir adım attığı yerde üç adımla beş adımla onlar da karşılık veriyor.” diyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dolayısıyla teşvikle bir istihdam ilave eden iş adamlarımızdan şimdi kendi imkanlarıyla da buna bir daha ilave edip iki istihdam sağlamalarını bekliyoruz. Tabii daha fazla olursa, ‘niye daha fazla olsun’ demeyiz. Yani gökten ne yağar ki yer kabul etmez, böyle bakarız. Çünkü bizim işsizlik oranımız, en kısa sürede tek haneli rakamlara, onun da mümkünse ortalarında bir yere taşımamız gerekiyor.”

 DİJİTAL DÖNÜŞÜM; Erdoğan, uzun vadeli büyümenin temel şartı olan bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi derinleştirmenin ve sürdürülebilir kılmanın yolunun dijital dönüşümden geçtiğini bildiklerini söyledi.

Bunun, Türkiye’nin iş gücünün ve dolaysıyla eğitim sisteminin dönüşümünü de kapsayan bir süreç olduğunun altını çizen Erdoğan, “Günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre donatılmamış bir iş gücü, düşük katma değerli işlere, bir başka ifadeyle hamallığa mahkumdur. Bugün, dünya ekonomisinde ilk sıraları dijital alanlarda faaliyet gösteren şirketler alıyor. Öyleyse bizim de en kısa zamanda ve kararlı bir şekilde dijital dönüşümü hayata geçirmemiz şarttır. İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde başarı ile uygulanan bu yaklaşımı, ülkemizde işler hale getirecek bir yapı üzerinde bir an önce çalışmaya başlamalıyız.” ifadesini kullandı.

 

 

İsa KARAKAŞ

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku BAŞUZMANI

ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. GENEL BAŞKANI

İş-Sosyal Güvenlik-İş Sağ.Güvenliği. Adli ve Ceza Bilirkişisi

A Sınıfı İş Güvenliği UZMANI

Gazeteci/ Yazar (50’yi aşkın kitabı bulunmaktadır)

www.isakarakas.com/ 0507…………

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir