Genel Sağlık Sigortası

Yeşil Kartlı'ya 'özel' kapısı açıldı, gazi ve şehit yakını için 'ek ücret' de kaldırıldı

 

Yeni tebliğ yürürlükte.. Kronik hastalıkları için ilaç kullananların bir reçeteyle ilaç alabilme süreleri 6 aya çıktı. ESKİ adıyla “yeşil kartlılar” şimdiki adıyla “sağlık sigortası primi devletçe ödenenler” acil durumlarda özel hastanelere doğrudan gidebilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık alanında yaptığı tüm işlemleri ve bunların harcama fiyatlarını Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) adını verdiği tebliğle açıklamakta.  Bu tebliğ yıl içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayabilmekte. Ancak 24 Mart 2013 tarihinde açıklanan SUT bu rutin değişikliklerden farklı olarak neredeyse yeni bir tebliğ olarak ortaya çıktı. Sağlıkla ilgili önemli yeni düzenlemeleri içinde barındıran bu tebliğ uzun zamandır beklenmekteydi. Tebliğde çalışanları ilgilendiren önemli sağlık düzenlemeleri var.

REÇETE SÜRESİ

EKONOMİ Koordinasyon Kurulu (EKK) kararı gereği, mevcut düzenlemede, kronik hastalıkları için ilaç kullanan hastalar halen her bir reçete ile 3 aya kadar kullanıma yetecek miktarda ilaç alabilmekteler. Yeni düzenleme ile hastalar yeniden hekime gitmeden doğrudan eczaneden ikinci üç aylık dozu da alabilecekler. Hastalar hekime 3 ayda bir değil 6 ayda bir gidecekler…

YEŞİL KARTA YENİ KURALLAR

ESKİ adıyla “yeşil kartlılar” şimdiki adıyla ‘sağlık sigortası primi devletçe ödenenler’ için önemli düzenlemeler tebliğde yer buldu. Bu düzenlemelerden ilki, sağlık sigortası primi devletçe karşılanan vatandaşlarımızın, hayatı tehdit eden acil durumlarda özel hastanelere doğrudan gidebilmelerinin sağlanması. Mevcut uygulamada bu kişilerin özel hastane acil servislerinden faydalanabilmesi için hastanın 112 ambulans ile getirilmesi şartı bulunmaktaydı. Bu koşul kaldırıldı.

AYRICA, üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kartlı, gerekli görülmesi halinde başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilecekler. Yine mevcut uygulamada bu yol kapalıydı. Ayrıca Yeşil Kartlı vatandaşların organ nakli için üniversite hastanelerine müracaatlarında, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sevk alınması zorunluluğu bulunmaktaydı. SGK’nın yeni çıkardığı tebliğ ile yeşil kartlı vatandaşların organ nakli ve nakil sonrası kontrolleri için doğrudan üniversite hastanelerine müracaat edebilmeleri sağlandı.

MALZEMEYİ HASTANE BULACAK!

YENİ SUT’te tıbbi malzeme sayısı ve çeşidi arttırıldı. Özellikle hastaların acil hallerde ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelere anında erişmelerinin yolu açıldı. Acil hallerde tıbbi malzeme kullanılması gereken durumlarda istenen sağlık kurulu raporu, konsey kararı vb. belgeler kaldırılarak, hastaların hayati önemi olan bu malzemeleri alabilmeleri kolaylaştırıldı. Diğer yandan, ağız ve diş tedavilerinde eskiden hastaya aldırılan malzemelerin hastane tarafından temini zorunlu hale getirildi. Hastaların bu malzemeleri hastane dışında aramalarına yeni dönemde gerek kalmayacak.

PROTEZ ACİL ULAŞTIRILACAK

TIBBİ malzemeler konusunda SGK’nın yeni döneme ilişkin önemli bir düzenlemesi de terör mağdurlarıyla ilgili. Buna göre; terör olayları sonucu gazi olan vatandaşların kişiye özel olarak üretilen akülü tekerlekli sandalyeler, biyonik el gibi yüksek teknolojiye sahip protezlere ulaşımı kolaylaştırıldı. Malzeme temininden SGK sorumlu olacak ve derhal ulaştırılması sağlanacak.

ŞEKER HASTASINA MÜJDE DE GELDİ

ŞEKER hastaları için şeker ölçüm çubuklarının temininde sıkıntı yaşanmakta. Sorun üzerine harekete geçen SGK yönetimi, hasta derneklerinin de görüşünü alarak, bu malzemenin kullanımına ilişkin yeni kurallar yayınladı. Düzenlemede belirli süre için ödenen şeker ölçüm çubuğu sayısı 6 ayda 50 adetten, 3 ayda 100 adede çıktı.  Ayrıca, piyasada bulunmasında sıkıntı olan bazı ilaçların (toplamda geçen yıl iskonto yapılan 266 ilaca ek olarak 45 ilaç daha) fiyatlarında iyileştirme yapılacak. Yeni yayınlanan tebliğle, bu yıl 45 ilaç için de yaklaşık olarak 7,5 / 8,5 aralığında iskonto yapılması söz konusu.

BAĞIŞÇILARIN YOL VE REFAKATÇİ ÜCRETİ ÖDENECEK

TEBLİĞE göre, organ bağışında bulunmak isteyenlerin bağış için bir ilden diğer ile gitmeleri durumunda yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafından karşılanacak. Diğer yandan, meslek hastalığına yakalanmış kişiler için en az ikinci basamaktan sevk edilme şartı aranıyordu. Artık meslek hastalığına yakalanmış hastaların aile hekimince sevk edilmesi halinde bile bu kişilere yol parası ödenecek.

16 İLAÇ DAHA KAPSAMA ALINDI

YENİ SUT ile kanser ve kalıtsal hastalıklarda kullanılanlar başta olmak üzere listeye 16 yeni ilaç ilave edildi.  Yeni yayınlanan SGK duyurusuyla yurt dışı listesine ilave edilen 16 ilacın; 8’i kanser tedavisinde, 3’ü metabolik hastalıkların tedavisinde, 1’i AIDS tedavisinde, 1’i kalp hastalıkları tedavisinde, 1’i böbreküstü bezi hastalıkları tedavisinde, 1’i epilepsi tedavisinde, 1’i şeker hastalığına bağlı yaraların tedavisinde kullanılacak.

GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARINDAN, ÖZEL HASTANELERDE EK ÜCRET KALKTI

GAZİ ve şehit yakınları resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri halinde özel hastanelerde ilave ücret ödemiyorlardı. Yeni düzenlemeyle ilave ücret alınmaması için resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilme şartı kaldırıldı.

CEM KILIÇ / AKŞAM G./26.03.2013

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir