İşsizlik Sigortası ve İŞKUR

İŞKUR işveren kaydına ilişkin en çok sorulan sorular ve cevapları

  İŞKURUN HİZMETLERİNDEN İNTERNET ÜZERİNDEN FAYDALANILABİLİR Mİ?

şverenler, işveren olarak kuruma başvurduktan sonra internet üzerinden işgücü istemi’nde (iş ilanı) bulunabilir, ardından davet-görüşme süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirebilirler.

* İşkur’un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilmem için neler yapmalıyım?
  İnternet üzerinden işlem yapabilmek için “kullanıcı kaydı” oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi işyeriniz adına işlem yapabilmenizi sağlayacaktır.

Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, T.C. Kimlik numara’nızı, şifrenizi ve işyeriniz için verilen işkur numarası’nı kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesinden “işveren girişi” bağlantısına tıklandıktan sonra, T.C. Kimlik numarası, şifre ve işveren üyeliği sırasında verilen işkur numarası girilerek yapılabilir.

* İşveren kaydımı nasıl oluşturabilirim?
  İşyerinizin sistemde daha önce kayıtlı olup olmadığını, sağda “kısayollar” altında bulunan “işveren olarak kayıtlı mıyım?” Ekranından sorgulamalısınız. 
* 1.Eğer kurumumuzda kaydı olan bir işveren iseniz
  İşveren veya işveren adına işlem yapacak kişilerin (işveren yetkililerinin) “kısayollar” altında bulunan, “sistem üyeliğine” tıklayarak sistemde kullanıcı kaydını oluşturması, (sisteme üye olması) gerekmektedir.

“kullanıcı kaydımı nasıl oluşturabilirim?” Bölümünü inceleyerek kullanıcı kaydının oluşturulması ile ilgili detaylı bilgi alabilir siniz. 

* 2.Eğer kurumumuza ilk defa kayıt yaptıran bir işveren iseniz
  Anasayfamızdaki işveren için olan “üye ol” bağlantısına tıklanarak veya sağdaki “kısayollar” bölümünden “işveren üyeliği” bağlantısına tıklanarak oluşturulabilir. İşyerinizle ve işyeri yetkilisi olarak kendi kimlik bilgilerinizi ekrandaki ilgili alanlara doldurduktan sonra, işveren kaydı tamamlanır. 
* İşveren kaydı oluşturulmasından sonra, işveren olarak sisteme giriş yapabilir miyim?
  İşyeri kaydı oluşturulmasından sonra kurum personeli tarafından işyerinin onaylanması işlemi yapılmadan işveren olarak sisteme giremezsiniz. İşyeri kaydınızın onaylanması için işyerinizin bulunduğu il/şube müdürlüğümüz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Onay işlemi tamamlandıktan sonra, T. C. Kimlik numaranız, şifreniz ve işyeriniz için verilen işkur numarası ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

* İşveren olarak sisteme giriş şifremi değiştirebilir miyim?
  Şifre işverene ait değil, kişiye aittir.bu nedenle kişi değiştirebilir. Dolayısı ile işveren olarak değil, kişi olarak şifre değiştirilmelidir. Bu nedenle şifre değiştirme işlemi için “sistem üyeliği  / iş arayan girişi” kullanılmalıdır. 
* İşveren olarak, sistemde işgücü istemi (iş ilanı) oluşturabilir miyim?
  İşgücü istemi oluşturmak için, sisteme işveren olarak giriş yapmanız gerekmektedir. Sağda “kısayollar” bölümünün altındaki “işgücü istemi oluştur” bağlantısını takip edebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfadan işgücü istemi oluşturabilirsiniz.

İşgücü istemini hızlı oluşturmak isterseniz, “işgücü istemini detaylı oluşturmak istiyorum” bağlantısını kullanarak detaylı işgücü istemi oluşturma ekranına geçebilir siniz. Detaylı işgücü istemi oluşturma sayfasında işlemlerinizi tamamladıktan sonra, “işlem sonu” sonu sekmesinden işgücü istemini kaydetmeyi unutmayınız.

İşgücü istemi doldurulurken, görüşme ve çalışma adresleri (işgücü istemi için) otomatik olarak işveren kaydı sırasında girilen adreslerden doldurulmaktadır. Otomatik gelen bu adresleri, ihtiyaca bağlı olarak, değiştirebilirsiniz.

* İşveren olarak uygun iş arayanları seçip,  davet edebilir miyim?
  İşveren olarak, halen yayınlanmakta olan iş ilanınıza uygun iş arayanları listeleyebilirsiniz. İş arayanlar, işe uygun iş arayanlar arasından rastgele olarak ve rastgele sırada listelenirler. Listelenen iş arayanların özgeçmişlerini, “detay” bağlatısını kullanarak inceleyebilir, uygun gördüklerinizi iş ilanına seçebilirsiniz.

Seçme işleminden sonra, iş arayanın seçmeyi onaylaması beklenir. Seçilen iş arayanlara, işe seçildiklerine dair, tercih ettikleri iletişim adreslerine (email, cep telefonu, v.b) mesaj gönderilir. Bu mesajın iş arayana ulaşmasını takiben, iş arayanın işi onaylaması durumunda davet-görüşme süreci devreye girer. Davet görüşme süreci için detaylı bilgiyi bir sonraki başlıktan öğrenebilirsiniz.

* İşveren olarak, iş arayanların başvurularını görebilir ve değerlendirebilir miyim?
  Sağda “kısayollar” bölümünün altından, “işgücü istemi işlemleri” bağlatısına tıklayınız. Ulaşılan sayfadan, “ara” komutunu kullanarak ilgili işgücü istemininin listelenmesini sağlayınız. İlgili işgücü isteminin satırında,  işaretine tıklayarak bu işgücü isteminin satırını seçiniz. Satır seçildikten sonra, yukarıdaki “aday gör” komutu aktif durumu gelecektir, bu komuta tıklayınız. Karşımıza çıkan sayfa “aday listesi” sayfasıdır, bu sayfadan işgücü istemine başvuran, seçilen, davet edilen ve görüşülen iş arayanların listesini görebiliriz. Ayrıca, iş arayanları davet edebilir ve görüştüğünüz kişilerle ilgili son kararınızı buraya doldurabilirsiniz. 

İşveren işe başvuranları veya seçmeyi onaylayanları, ilgili sekmeyi seçtikten sonra, görüşmek istediği kişinin bulunduğu satıra görüşme tarihi ve saat dilimi girerek görüşme davetinde bulunabilir. Sekmelerden oluşan bütün ekranlarımızda olduğu gibi, bu ekranda da, yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesi ve sonuçta beklediğniz işlemlerin gerçekleşmesi için, “işlem sonu” sekmesine giderek “kaydet” komutunu çalıştırmanız gerekir.

Yukarıdaki yöntemle davet ettiğiniz adaylara (başvuran ya da seçilen iş arayanlar), tercih ettikleri iletişim adresi üzerinden “işe davet mesajı” gönderilir.

* İş arayanlarla yaptığım görüşmenin sonuçlarını sisteme işleyebilir miyim?
  İş görüşmesi sonucunda, davet edilen adayla ilgili sonuç “davet edilenler” sekmesindeki adayın bulunduğu satıra doldurulur ve “işlem sonu” sekmesinden kaydedilir.

Görüşülen adaylarla ilgili sonuçlara, “görüşülenler” sekmesinden ulaşılabilir ve ihtiyaç duyulması durumunda, daha önceden girilen sonuçlar üzerinde güncelleme yapılabilir. Yapılan değişikliklerin kaydedilmesi için yine “işlem sonu” sekmesinden kaydetme işlemi yapılmalıdır.

İşveren, iş arayanın özgeçmişini inceleyebilir ve iş arayanla ilgili kısa notlarını adayın olduğu satırı kullanarak kaydedebilir. Bu kısa notlar, sadece işverenin kendisi tarafından görülebilmektedir.

* Birden fazla işyeri için yetkili bir kullanıcıyım, sistem girişinde yetkilisi olduğum bütün işyerleri için aynı şifreyi kullandığımı fark ettim, şifremi değiştirdiğimde yetkilisi olduğum diğer işyerleri için giriş yaparken eski şifreyi mi kullanmalıyım?
  Birden fazla işyeri için “tek şifre” kullanabilirsiniz. Ancak şifre değişikliğinden sonraki bütün sistem girişlerinizde “yeni” şifrenizi kullanmalısınız. Şifreniz t. C. Kimlik numarası’yla birlikte değerlendirilerek sisteme girişiniz onaylanmaktadır. Birden fazla işyeri için yetkili  iseniz, yetkili olduğunuz bütün işyerleri için aynı şifreyi (şifre değiştirirseniz yeni şifrenizi) kullanmalısınız.

Ayrıca; T.C. Kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak bireysel olarakta (iş arayan girişini kullanarak) giriş yapabilir ve bireysel (şifreniz, ikamet adresiniz, e-mail adresiniz, cep telefonunuz gibi) bilgilerinizi  güncelleyebilirsiniz. İşkur portal sistemi, sizinle bireysel bilgileriniz üzerinden iletişime geçecektir.

* Bir işyerinin yetkili kullanıcısıyım. İşyeri çizelgesi girişini yapıp sisteme kaydettikten sonra hatalı giriş yaptığımı fark ettim.  Ne yapabilirim?
  Sisteme aylar bazında kaydetmiş olduğunuz çizelgelerinizden sadece en son ay girmiş olduğunuz çizelge üzerinde güncelleme yapma hakkına sahipsiniz.çizelgenizi silip yeniden girmek istiyorsanız en yakın İşkur birimine uğramalısınız.
Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir