Genel

SGK'nın bütçesi infilak etti mi

SGK’nın bütçesi infilak etti mi? Bu da nerden çıktı diyebilirsiniz. Ancak  Bazı basın yayın organlarında, abartılı bir şekilde “Sosyal Patlama” başlığı ile verilen haberler sözkonusu Bu  haberlerdee, Sosyal Güvenlik Kurumu için bütçeden ayrılan kaynağın yüzde 1726’lık bir artış gösterdiği belirtilmektedir. Konuyla ilgili Kurumun cevabi açıklamasına aşağıda aynen veriyoruz.
Bahse konu haberlerde, dönemler itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu açıkları hesaplanıp başka bir dönemle kıyaslanırken doğru bir hesaplama yönteminin kullanılmadığı açıkça görülmektedir.
Dönemler arası bir kıyaslama yapılacağı zaman ilgili dönemlerdeki prim yapılandırma gelirleri gibi geçici gelirlerin dikkate alınması ve karşılaştırmaların nominal değerler üzerinden değil reel değerler üzerinden yapılması gerekmektedir.
Bu çerçevede, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelir ile gider kalemleri arasındaki farkı ifade eden açık, 2015 yılında 11,4 milyar TL olarak gerçekleşmişken bu tutarın, 2016 yılında azalarak 11,3 Milyar TL olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.
Aynı tutarların GSYH içindeki paylarına bakıldığında ise 2015 yılında % 0,59 iken 2016 yılında % 0,51 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. Yıllar itibariyle açıkların GSYH içindeki payına bakıldığında ise 2010 yılında % 2,43; 2011 yılında % 1,25; 2012 yılında % 1,22; 2013 yılında % 1,26; 2014 yılında % 1,15 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler ışığın kurum açıklarının zaman içerisinde azalış eğilimi içerisinde olduğu açıkça gözlemlenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu hedeflediği hizmet kalitesine sürdürülebilir bir mali disiplin ile ilerlemektedir.
Sosyal Devlet olmanın bir gereği olarak sigortacılıktan çok öte hizmetlerin verildiği, sağlık hizmeti finansmanının ve sigortacılık paketinin derinlik ve kapsamının birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslanamaz kalitede olduğu göz ardı edilmemelidir.
Bu itibarla, bütçeden SGK’ya aktarılan kaynak, bir hizmet zayiatı ya da bir yönetim zafiyeti değil Güçlü Türkiye’nin, Güçlü Yarınları için yapılmış yatırımlardır. Kamuoyunu yanıltıcı, vatandaşlarımızı endişelendirici mahiyette bu türden gerçek dışı ve eksik bilgi mahsulü haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir.
SGK

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir