Genel

Mesleki yeterlik belgesi olmayanlar dikkat

Ulusal İstihdam Stratejisi’nin en önemli ayağını eğitim ve istihdam ilişkisi oluşturmaktadır. Mesleki yeterlik belgesi olmayanlar dikkat;  2015 yılı  25 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 40 meslek için yeterlilik belge zorunluluğu getirildi. Söz konusu 40 mesleğin 17’sinin yapı ve inşaat sektöründe.

Çalışma bakanı Bakan Soylu, mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen 40 mesleğe, bu yıl yayımlanan ikinci tebliğle 8 mesleğin daha eklendiğini bildirerek, “Toplamda 48 meslekle birlikte ülkemizde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu uygulanmış olacak. Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından verilecek eğitime İŞKUR 248 milyon lira katkı sağlayacak. Bu protokolün başarıya ulaşmasında herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Böyle önemli bir protokolün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bütün bu uygulamaları denetlerken bir hedefe doğru yürüdüklerini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise, “Hedefimiz, ülkemizin mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine ve hatta üstüne çıkarmaktır. Bu hedefe ulaşmanın gerektirdiği ilk şey mühendislik, planlama, mimarlık ve yapı müteahhitliği gibi alanlarda çalışanların kayıt altına alınması ve yeterliliklerinin belgelendirilmesidir.” diye konuştu.

– Geçici Ustalık Belgesi’ne sahip ustalara öncelik

Yaklaşık 384 bin kişinin verdikleri “Geçici Ustalık Yetki Belgesi” ile çalıştığını aktaran Bakan Sarı, “Bugün atacağımız imzalarla uygulama, uluslararası tanınırlığı olan ve özel programlarla desteklenen ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ sürecine dönüşüyor. Protokolün hayata geçmesiyle, öncelikle Geçici Ustalık Belgesi’ne sahip yapı ustalarının eğitilmesini, yetkinliklerinin belgelendirilmesini, kayıt altına alınarak izlenmesini sağlayacağız. Sonra, yapı ruhsatına tabi inşaatlarda yetkinlik belgesine sahip ustaların çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede, nitelikli yapılarımızın, güvenli çalışma ortamında, yetkin ustalarımız eliyle üretilmesi sağlanmış olacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Sarı, 2014 yılında başlattıkları belgeli inşaat ustası eğitimleri kapsamında, Ankara’da pilot uygulama yaptıklarını, kursiyerlere 40 saatlik iş güvenliği ve sağlığı konularının yanı sıra mesleki kazanımlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini, ardından “Mesleki Yeterlilik Komisyonu” sınavlarında büyük başarı elde ettiklerini anlattı.

Bundan sonra da çalışanların alacakları eğitimler sayesinde çok daha iyi uygulama yapacaklarına ve ürün kalitesini artıracaklarına inandığını belirten Sarı, “Sayın Bakanlarımızın da konuya göstermiş oldukları önem ve harcadıkları emek sayesinde protokolümüzü imzalama aşamasına geldik. Hep birlikte el ele vererek, ustalarımızın var olan niteliklerini daha da geliştirecek, iyi uygulamaları teşvik edecek ve ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alabilmelerine yardımcı olacağız.” dedi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir