Yemek Tarifleri

GURME MÜFETTİŞTEN çok pratik Urfa tepsi kebabı tarifi

Gurme Müfettiş İsa KARAKAŞ, yıllardır Urfa mutfağı üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Annesiyle hazırlamakta olduğu “Kadim Urfa Sofrası” kitabından  yıllardır, bizzat kendi elleriyle yaptığı kolay,pratik orjinal Urfa tepsi kebabı tarifi:

Urfa tepsi kebabı tarifi:

Urfa’da şip şak en hızlı yapılan bir bakıma Urfa’nın aparatif yemeği sayılır. Bunun için Gerekli Malzemeler:  1) 8 adet uzun ve düzgün Urfa patlıcanı, 2) 2 veya 3 adet büyük Urfa  domatesi, 3) 1,5 Kg Süt Kuzu kıyması, 4) 2 küçük çay kaşığı Urfa İsotu, çok az karabiber, 1 baş sarımsak, tercihe göre az miktarda tuz ve taze urfa biberi, 1 tatlı kaşığı tereyağı. Hazırlanışı: Malzemeler iyice yıkanır,  patlıcanlar göz kararıyla 3-4  parmak kalınlığında yuvarlak kesilir,  dometesler bıçakla tamamen bölünmeden bıçakla 3 bölünür, Kuzu eti ayrı bir kab içinde tuz, karabiber ve ezilen sarımsak birlikte  iyice yoğrulur. Yapılan köfte şekilde gibi yuvarlak  orta büyüklükte bir tepsiye alınır, kenarından başlayarak bir patlıcan biraz et konarak tepside sıra halinde dizilir. Domatesler, 3’e bölünüp tepsinin tam ortasına yerleştirilir. patlıcanların üzeri tereyağı ile çok az miktarda tadımlık sürülür. Bütün bu işlemler bittikten sonra en üstte tercihan  8-9 adet yıkanmış bütün taze biberler tepsinin üstüne konulur.

Özelikle odun fırınında pişirilip lavaş ekmekle kuru soğan ve ayranla yenmesi tavsiye edilir. Odun fırını yoksa ev fırınında düşün ısıda sabırla pişirilmesi tavsiye edilir. Sıcak servis yapılır.
Not: Domates istenmediği takdirde tepsinin tamamı patlıcan ve etle doldurulur.
tep2
 20141122_182752
Paylaşabilirsiniz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir