Health Expo ile birlikte Uluslararası Bütünleşik Sağlık Bakım Kongresi kapsamında “Sağlık Hizmet Sunucularında İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi”, “İş Sağlığı ve Güvenliği Ekipmanlarında Milli ve Yerli Üretim Sempozyumu” ile “İSG’de Bilgi Kaynakları ve Yönetim Bilgi Sistemleri Çalıştayı” 29 Kasım- 1 Aralık 2017 arasında İstanbul CNR Kongre ve Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.
Sempozyuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına katılan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op.Dr.Orhan KOÇ, “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi yönetim sistemini kuruyoruz. Tüm iş yerlerinde, OSGB’lerde iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin kolu bacağı olacak bir otomasyon yazılımı hazırlıyoruz. Veriler bize gelecek. SGK ile Sağlık Bakanlığının veri tabanıyla entegre olması planlanan bir veri tabanından bahsediyoruz. Artık bir işçimiz hastaneye gittiğinde hangi iş kolunda çalıştığını ve o iş koluyla ilgili hangi meslek hastalıkları ile risk altında olduğuna dair bir bilgilendirme ekranının olacağı bir sistem… Hekim arkadaşım meslek hastalığıyla ilgili detaylı araştırmalar yapacak ve bunun sonunda inşallah mesleki hastalık oluşmadan erken teşhis ve müdahale ile iş yerindeki tedbirlerimizi alacağız.” dedi.
Saha Gözlemcileri Sistemini Kurduk
Genel Müdür Koç “İş kazasının oluşmasını engellemeye yönelik risk odaklı incelemelerin devam ettiğini, iş sağılığı ve güvenliği kültürünü geliştirme noktasında özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili diğer Bakanlıklarla çalışmaların ve projelerin sürdüğünü “ söyledi.
İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda Bakanlığın yürüttüğü çalışmaları anlatan ve yeni sistemlerin hayata geçirileceğini vurgulayan Koç ”Tehlikeli iş yerleri dediğimiz sınıftaki alanda gerçekten çok sıkı rehberlik ve denetim hizmetleriyle iş sağlığı güvenliği hizmetlerinin alınmasını hızlı bir şekilde sağlayacağız. Bunun için iş sağlığı güvenliği saha gözlemci uygulamasını başlattık. Her ilde iki iş sağlığı güvenliği uzmanı görevlendirdik. İlk saha gözlemcilerimiz Çankırı’da araştırmalarını ve gözlemlerini tamamladılar” dedi.
“Sağlık Hizmet Sunucularında İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi” nde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün açtığı stant büyük ilgi odağı oldu.
2 gün süren kongre ve sempozyumda İSG mevzuatı, hastanelerde İSG uygulamaları ve risk etmenleri konunun uzmanlarınca tartışıldı, iyi uygulama örnekleri aktarıldı.