İş Kanunu İşlemleri İşçi Alacak ve Tazminatları

Kıdemde En son HABER:Kıdem kalkacak mı? uzlaşılan taslak var mı, mevcut haklar kaybolacak mı

Kıdem tazminatında bugün kritik gündü. Son görüşme olacaktı. Ancak beklenen oldu yani yine uzlaşma yok. 12 yıldır uzlaşılmıyor zaten KIDEM meselesi. Anlayacağınız en kıdemli mesele. Peki bugünkü görüşmede ne oldu?

İşte bu konuda en yetkin isim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’in açıklaması:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatının kaldırılacağı yönündeki eleştirilerle ilgili, “Kim kaldırıyor kıdem tazminatını? ‘Kıdem tazminatını kaldıralım’ diyen birisi mi var? Böyle bir şey yok ama yazılanlar çizilenler kıdem tazminatı kalkıyor. Biz böyle bir cümle hiç kullanmadık. Hükümetin hiçbir üyesi de kullanmadı. ‘Kıdem tazminatı kalksın’ diyen yok” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleşen Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplandı. Toplantıya TOBB Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı’nın da olduğu ilgili bürokratlar katıldı.

“Alt işveren ve esnek çalışma uygulamaları ele alınacak”

Toplantının açılışında, sosyal diyalogu esas alan, işçi ve işvereni birbirini tamamlayan iki unsur olarak gören anlayış çerçevesinde çalışma hayatıyla ilgili son derece önemli düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, İş Sağlığı Güvenliği ve İntibak yasaları başta olmak üzere yaptıkları düzenlemelerde “biz yaptık oldu” mantığı içerisinde olmadıklarını ve diyaloğu esas aldıklarını söyledi.

Bu yaklaşımının en canlı şahitlerinin toplantıya katılanlar olduğunu ifade eden Çelik, çalışma hayatının dinamik bir alan olmasından dolayı önlerine yeni yeni sorunların çıktığını, bu sorunların da çözüm beklediğini bildirdi.

Çelik, söz konusu sorunların çözümüne yönelik olarak Eylül ayında Çalışma Meclis’ini topladıklarını anımsatarak, şöyle konuştu:

“Toplantıda üzerinde uzlaşılan konular olduğu gibi uzlaşılamayan konular da oldu. Uzlaşılamayan konuların diyalog çerçevesinden yine bu mekanizmalarla ele alınması ve çözüme kavuşturulması konusunda çabanın sarfedilmesi şeklinde bir sonuç bildirgesi kararı ortaya çıktı. Bu çerçevede bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bugün alt işveren ve esnek çalışma uygulamaları ve bu alanda yaşanan sorunlar başlıklarını ele alacağız.”

“Sendikalaşmada bir artış var ama henüz istediğimiz noktada değil”

Bir basın mensubunun, toplantının gündeminde kıdem tazminatının olup olmadığını sorması üzerine Çelik, “Alt işveren ve alt işverenlerin sorunları’ dediğimiz zaten o. Ana sorunların bir tanesi kıdem tazminatını alamamaları veya hak etmelerine rağmen, sorun alamamaları” yanıtını verdi.

Diğer bir basın mensubunun, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “kıdem tazminatının önündeki en önemli problemin düşük sendikalaşma oranı olduğu” yönünde açıklamalarının bulunduğunu aktararak, sendikalaşmayı artırıcı yönde çalışmaların olup olmayacağını sorması üzerine Bakan Çelik, şunları söyledi:

“Toplu İş İlişkileri Yasasını biz çıkartırken örgütlenme gerçekten tıkanmıştı. Örgütlenme imkanı kalmayan bir mevzuat ile karşı karşıyaydık. Bu çerçevede Toplu İş İlişkileri Yasasını çıkarttık. Bunun getirdiği artılar var. Sendikalaşmada bir artış var ama henüz istediğimiz noktada değil. Zaten yasada yeni yürürlüğe girdi. Sayın Başbakan Yardımcımızın orada dediği, örgütlü toplum noktasında bir vurgudur. Gerek işçi, gerek işveren, gerek hükümet olarak o görüşe hepimizin katıldığını söyleyebilirim.”

Kıdem tazminatının kaldırılacağı yönündeki eleştirilerle de tepki gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, şunları kaydetti:

“Kim kaldırıyor kıdem tazminatını? ‘Kıdem tazminatını kaldıralım’ diyen birisi mi var? Böyle bir şey yok ama yazılanlar çizilenler kıdem tazminatı kalkıyor. Biz böyle bir cümle hiç kullanmadık. Hükümetin hiçbir üyesi de kullanmadı. ‘Kıdem tazminatı kalksın’ diyen yok. Uygulamada bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntılara birlikte nasıl çözüm buluruz tartışması çok farklı yerlere götürülüyor ve buralardan belki siyasi söylemler, belki meydanlara mesajlar, belki alan oluşturma. Burası alan oluşturulacak bir yer değil. Bu çözülmesi gereken, çalışma hayatında sorunların çözülmesi gereken bir yaklaşım gerektiren bir konu başlığıdır. Bu sorun değil denirse biz buna da saygı gösteririz. Alt işverenlerle ilgili sorunlar var. Bu bir vaka, bu bir realite. Onun için birşey kaldırıyoruz, bir şey yıkıyoruz. Yok böyle şey. Biz yıkmak için değil yapmak için buradayız.”

4 saat süren toplantının ardından Bakan Çelik, Hisarcıklıoğlu, Kudatgobilik, Atalay, Arslan ve Beko ile basın mensuplarına açıklamada bulundu.

“Bugüne kadar konuşulan, taşeron işçilerin, taşeron işverenlerin, iş dünyamızın ve işçi sendikalarımızın taleplerini özet bir metne dönüştüren takdimi taraflara yapmış bulunduk” diyen Bakan Çelik, şunları söyledi:

“Şöyle bir noktaya gelindi. Özetlenen bu konuların teknik boyutu önemli. Üzerinden teknik düzeyde çalışmamız gerektiğiyle ilgili bir ittifak oluştu. Taraflarla teknik heyet bu hafta içerisinde, bizde tekrar en kısa zaman içerisinde bir kez daha bir araya gelip, burada özetlenen bilgilerin uzlaşmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini, hangi konularda uzlaşmaya dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği konusunu birlikte netleştirmiş olacağız. Bugün çok verimli çok düzeyli bir toplantıyı taraflarla gerçekleştirdik.”

“Tüm söylenenlerin özetlendiği bir taslak”

Çelik, bugüne kadar tüm kesimlerden kendilerine gelen taleplerin bir özet şekline dönüştürüldüğünü belirterek, bunların yasal bir düzenlemeye nasıl uyarlanacağına yönelik çalışma yaptıklarını bildirdi.

Üzerinde görüştükleri söz konusu taslağın işçi, işveren ya da hükümetin bir taslağı olmadığını vurgulayan Çelik, “Bu tüm söylenenlerin özetlendiği bir taslak. Bunun üzerinden bir çalışmanın doğru olacağı konusunda değerlendirmelerden çıkan bir neticeyi sizlerle paylaşmış oluyoruz. Umuyorum ki kısa süre içerisinde yapacağımız bir toplantıda nerelerde uzlaştık, nerelerde uzlaşmadık bunlar daha da netlik kazanacak” diye konuştu.

“Birlikte çıkış ihtimali olan alanlarda çıkış bulacağız”

Görüşülenin kanun metni olmadığını tüm çalışmaların bir taslağa dönüştürülmesi olduğunu dile getiren Çelik, açıklamasına şöyle devam etti:

“Biz şimdiye kadar konuşulan ne varsa taslağa dönüştürdük ve onlarla ilgili nihai bir değerlendirme yapmak sosyal tarafların hakkıdır diye düşünüyoruz. Birlikte çıkış ihtimali olan alanlarda çıkış bulacağız. Ne bizim hükümet olarak, ne de sosyal tarafların zorlaması söz konusu değil. Gayet demokratik bir platformda çalışmalarımız devam ediyor.”

“Paniğe gerek yok. Yapılan tıkanan noktaları açmaya yönelik”

Çelik, bir basın mensubunun, yapılacak toplantılarda sorunların çözüleceği konusunda umutlu musunuz? Sorusu üzerine, tüm kesimlerin sorun alanları olduğu konusunda hem fikir olduğunu ama çözümlerinin farklılık gösterdiğini ifade ederek, şu yanıtı verdi.

“Bunu ne kadar uyumlaştırırsak o derece başarılı olacağız. Bence geldiğimiz nokta tüm tarafların görüşlerinin özetlendiği taslak ve üzerinde çalışacağımız konu iyi noktalara parmak basıyor. Hem işverenlerimizin rekabet gücünü artıran hem de işçimizin emeğini istismar etmeyecek bir düzenlemeyi beraberlik içerisinde çözmüş oluruz. ‘Şu kalkıyor, bu iniyor’ diye değerlendirmeler yanlış. Paniğe gerek yok. Yapılan tıkanan noktaları açmaya yönelik.”

 

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir