İşçi Alacak ve Tazminatları SGK İşveren Rehberi

BAĞKUR’lular Kazançlarını SGK’ya Nasıl BEYAN Etmeli

2006 yılında  5502 s. Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapatılarak yeni kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına devir edilmiştir. Bu yeni yapıda Bağ-Kur’lular (4/1-b’li) olarak adlandırılmış ve basamak sistemine göre beyanda bulunarak prim ödemeleri uygulamasına da son verilmiştir.

BAĞ-KUR’LULARIN BELGE DÜZENLEMELERİ  GEREKLİ DEĞİLDİR

Bağ-Kur  (4/1-b) kapsamında sigortalı olanların, 4/1-a (SSK) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olanlardan farklı olarak  aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemelerine gerek bulunmamaktadır. Bu kapsamdaki sigortalılar aylık prime esas kazançlarını, beyanda bulunmak suretiyle bildireceklerdir.

Bu sigortalıların aylık prime esas kazançları, cari asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır.

Sigortalının prime esas kazancı ile ilgili beyanı, SGK’nın ilgili ünitesine yazılı olarak yapılabileceği gibi, ünitelere başvurmak suretiyle beyanlarının bilgisayarlara işlenmesi ve bu bildirimin bilgisayardan çıktısının alınması şeklinde de yapılabilecektir.

SSK’LILIĞI DEVAM EDENLERİN BAĞ-KUR’A TABİ ÇALIŞMASI

2008 yılı Ekim ayı başından sonra 4/1-a (SSK), Bağ-Kur  (4/1-b) ve 4/1-c (Emekli Sandığı)  sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olunmasını gerektirecek şekilde çalışanlar, öncelikle 4/1-c kapsamında sigortalı sayılacaklardır.

Bir kişinin aynı anda 4/1-a (SSK), Bağ-Kur  (4/1-b) kapsamında çalışmasının bulunması halinde, önce başlayan sigortalılık esas alınacaktır. Bu durumda  4/1-a (SSK) kapsamında sigortalılığı kesintisiz devam ederken aynı zamanda Bağ-Kur  (4/1-b) kapsamında  faaliyette bulunan bir kişinin Bağ-Kur  (4/1-b) kapsamında  sigortalı olması mümkün olmayacağından bu kapsamda beyanda bulunmasına  ve Bağ-Kur primi ödemesine gerek bulunmamaktadır. Ancak 4/1-a (SSK) çalışmasında kesinti olduğu anda Bağ-Kur  (4/1-b) kapsamında  beyanda bulunması  ve Bağ-Kur primi ödemesi zorunlu bulunmaktadır.

ÜST ÜSTE 12 AYDAN FAZLA PRİM ÖDEMESİNDE BULUNULMAMASI

Sigortalıların prime esas kazançları ile ilgili olarak yapacakları beyanlarının dikkate alınma tarihi; yazılı olarak yapılan beyanda beyanın Kuruma intikal ettiği tarih, bilgisayar çıktısı ile kayıtlı hale getirilen beyanda ise çıktının tarihidir. Belirtilen şekilde yapılan ve başlangıcı gösterilen bu beyan, değiştirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılır. Yapılan beyana istinaden üst üste 12 aydan fazla prim ödemesinde bulunulmaması halinde, bu 12 aylık sürenin sonundan bağkur sorgulama itibaren beyanın geçerliliği ortadan kalkar.

Beyanda bulunmayan, beyanının geçerliliği ortadan kalkan veya beyanları SGK (5510 s.) Kanuna göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katının altında kalan sigortalının aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katı olarak dikkate alınmaktadır.

PRİMLER NE ZAMANA KADAR ÖDENEBİLİR?

Bağ-Kur  (4/1-b) kapsamında sigortalı olanlar, her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar SGK’ya ödemeleri gerekmektedir.

Bağ-Kur  (4/1-b) kapsamına tabi olarak tarımsal faaliyette bulunanlar, genel sağlık sigortası primi ile kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primlerini ait oldukları ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma ödemeleri zorunlu bulunmaktadır.

SGK BAŞMÜFETTİŞİ/ İŞ ve Sosyal GÜVENLİK UZMANI İSA KARAKAŞ

GÜNÜN SÖZÜ:

  “Gençlikte Sevmek İçin Yaşarız, Yaş İlerledikçe Yaşamayı Severiz.” S. Euremond

İsa KARAKAŞ

 www.isakarakas.com

Paylaşabilirsiniz

One thought on “BAĞKUR’lular Kazançlarını SGK’ya Nasıl BEYAN Etmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir