SGK İşveren Rehberi

Torbada Mali Borçların yapılandırması netleşti, büyük kolaylıklar getirildi.

Torba Kanun 5 Bölümden oluşuyor. TBMM Genel Kurul’da, “Torba Kanun Tasarısı” nın 4. bölümü kabul edildi. Son bölümü ise henüz kabul edilmedi. Ekim ayına ertelendi. En son ne kabul edildi işte detayları;  Torbayla, vergi asıllarının ve cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlarının borçları, ikişer aylık dönemler halinde en fazla 36 eşit taksitte ödenebilecek.

Tasarıya göre tahsilinden vazgeçilecek alacaklar şöyle:

1- 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları.

2- 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014’ten önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından; 30 Nisan 2014’ten önce  yapılan  tespitlere  ilişkin  olarak  vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, yine aynı tarihten önce Askerlik Kanunu, kaldırılan Karayolları Genel Müdürlüğü  Kuruluş  ve Görevleri Hakkında Kanun,  Milletvekili  Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli  İdareler  ile  Mahalle  Muhtarlıkları  ve İhtiyar Heyetleri  Seçimi  Hakkında  Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  gereğince verilen idari para cezaları.

3- Amme  Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 30 Nisan 2014’ten önce olduğu halde bu Kanunun  yayımlandığı  tarih itibarıyla  ödenmemiş  bulunan;  adli  ve  idari  para  cezaları  ile Petrol  Kanununa istinaden  alınan  Devlet  hissesi  ve Devlet hakkı; Türk Petrol Kanunu’na istinaden alınan Devlet hissesi, Şeker Kanununa istinaden alınan şeker fiyat farkı, Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına Dair Kanuna istinaden alınan akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı; Maden Kanunu’na istinaden alınan Devlet hakkı ve özel idare payı ile madencilik fonu; Denizcilik  Müsteşarlığı’nın   Kuruluş  ve Görevleri Hakkında KHK’ye  ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK’ye istinaden alınan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları hariç olmak üzere, asli ve feri amme alacaklarından kesinleşmiş olup kanunun yayımlandığı   tarih  itibarıyla   vadesi   geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacakların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme  zammı gibi feri amme alacakları yerine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE (Yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar; belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacaklarının tamamı.

Bu kapsama giren ve bu düzenlemenin yayımlandığı tarih itibarıyla, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına  bağlı olmaksızın kesilmiş  olan  vergi cezalarının yüzde 50’sinin belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan yüzde 50’sinin tahsilinden vazgeçilecek.

Bu kapsamda ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları ve bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu düzenleme hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla ödeme süresi sonuna kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun ilgili hükmü uygulanmayacak.

TAKSİTLENDİRME SEÇENEKLERİ VE UYGULAMASI: Bu hükümlerden yararlanmak için borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekecek.

Amme alacaklarından yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi,  katma değer  vergisi  ve özel tüketim vergisi  için  bu madde hükmünden yararlanmak üzere başvuruda  bulunan  mükellefler, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri çok zor durum  olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla  bir  takvim yılında   ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik  ödemeleri halinde belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin  kalan taksitlerini ödeme haklarını  kaybedecekler.

Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunmaları ve  madde  kapsamında ödenecek tutarları, ilk taksiti  bu kanunun  yayımlandığı tarihi  izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri  gerekecek.

Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarın; ilk taksit  ödeme  süresi içerisinde  tamamen  ödenmesi halinde,  bu tutara kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine  kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.

Taksitle  ödenmek  istenmesi halinde  borçluların başvuru  sırasında  6, 9, 12 veya  18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek.

Taksitlerden; bir  takvim  yılında  iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanacak.

Süresinde  ödenmeyen  veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde   de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya  eksik ödenmesi halinde  bu madde  hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

Paylaşabilirsiniz

One thought on “Torbada Mali Borçların yapılandırması netleşti, büyük kolaylıklar getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir