İş Kanunu İşlemleri

Taşeronluk (Alt işverenlik) uygulamasında sorunlarda herkes mutabık, peki çözüm ne zaman???

Alt işverenlik uygulaması sadece özel sektörde değil Kamuda iş yapan şirket personeli açısından da mağduriyetlere neden olduğu herkes tarafından bilinen  ve dillendirilen bir gerçek. Peki bu sorunlar ne zaman çözülecek??? nasıl çözülecek??? Çözüm mercininin zirvesinde yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı ÇELİK’in işte son açıklamaları;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ”alt işverenlik, geçici iş ilişkisi ve uzaktan çalışma” konusunda yürüttüğü çalışmalara ilişkin, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonları ile siyasi partilerin temsilerinin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı.

Bakan Çelik, toplantının açılışında, bakanlık olarak, işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılması, çalışma hayatının çağın gerekleri doğrultusunda dizayn edilmesi, devlet personel sistemi ve sosyal güvenlik alanlarında doğumdan ölüme kadar 75 milyon vatandaşı ilgilendiren hizmetleri yerine getirmekle yükümlü olduklarını söyledi.

Çelik, Bu amaçla 2002’den bu yana, İş Kanunu, sosyal güvenlik reformu ve istihdam paketleri gibi son derece önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

Sorumlu oldukları alanların statik değil, dinamik bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Çelik, demokratik gelişmelere ve değişen endüstriyel ilişkilere paralel olarak çalışma hayatının da yeniden dizayn edilmesinin tercih değil, zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Çelik, 61. hükümetin kurulmasının hemen akabinde sosyal ortaklarla biraraya gelerek çalışma hayatının diğer sorunlarına çözüm üretmek için takvim ortaya koyduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

”Aradan geçen 16 aylık sürede, memurlarımıza toplu sözleşme hakkı getiren düzenlemeyi, tüm çalışanlarımızı kapsayan müstakil iş sağlığı ve güvenliği yasasını,emeklilerimizin yıllardır beklediği intibak düzenlemesini, tüm vatandaşlarımızı sağlık şemsiyesi altına alan Genel Sağlık Sigortası’na geçişi, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gibi temel düzenlemeleri hayata geçirdik. Ayrıca yine bu süreçte, 230 bin işçimizi kapsayan toplu sözleşmeyi taraflarla uzlaşarak neticelendirdik. Asgari ücreti, yine taraflarla uzlaşarak sonuçlandırdık. Eczacılarla yaşanan sorunları da uzlaşarak çözüme kavuşturduk.”

Sağlık hizmeti sunumundaki suistimalleri önlemek ve bürokrasiyi azaltmak için e-reçete ve avuç içi damar izi uygulamalarını başlattıklarını hatırlatan Çelik, iş arayanla işçi arayan arasında köprü vazifesi görecek olan iş ve meslek danışmanlığı uygulamasını hayata geçirdiklerini bildirdi.

Çelik, 2023’te işsizliği yüzde 5 seviyesine çekmeyi hedefleyen Ulusal İstihdam Stratejisi’ni de hazırladıklarını kaydetti.

Taşeron sorunu masaya yatırıldı

Bakan Çelik, çalışma hayatında işverenler ve çalışanlar açısından sıkıntılara yol açan alt işverenlik yani taşeronluk sorununu masaya yatırmak için biraraya geldiklerine dikkati çekerek, alt işverenlik uygulamasının 1936’dan bu yana mevzuatta bulunduğunu, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. maddesinde tanımlandığını söyledi.

Çelik, şunları kaydetti.

”Ancak geldiğimiz noktada bu uygulama, özellikle çalışanlarımız açısından izin, kıdem tazminatı, çalışma süreleri gibi pek çok sorunun yaşanmasına sebep olduğu görülmektedir. Bu süreç içerisinde taşeron işçisi diye ifade edilen alt işverenin yanında çalışan işçi kardeşlerimizle, dernekleriyle biraraya geldik. Onların çözüm taleplerini, kendilerinden dinledik. Bugün de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler gerekse işçi ve işveren konfederasyon başkanlarımızla bu konunun bir altyapısının oluşturulması konusunda değerlendirmeler yapmak için biraraya gelmiş bulunuyoruz. Milyonun üzerinde çalışanı ilgilendiren bu önemli konuda bugünden yapacağınız katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Umuyor ve diliyorum ki burada alacağımız kararlar, yapacağımız değerlendirmeler, bu sorunun çözümü konusunda hızlı bir şekilde taslağın, tasarının gelmesini sağlar ve çalışma hayatında bir engelin, bir sorunun daha kalkmasını birlikte gerçekleştirmiş oluruz.” dedi.

 

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir