SGK İşveren Rehberi

SGK Primleri için nakit para yerine kredi kartı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2009 yılının Ocak, Şubat, Mart aylarında, 26 banka ile prim tahsilatı protokolü imzalayarak, prim ödeme yükümlülüğü bulunanların, primlerini kolay ve hızlı bir şekilde ödeyebilmeleri konusunda önemli bir adım atmıştı.

    SGK’ya  cari aya ilişkin primler ödenecektir. Bu kapsamda;

  • İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılara ait primler,
  • Kendi nam ve hesabına çalışanların primleri ve
  • İsteğe bağlı sigorta primleri primler

 kredi kartı ile ödenebilecektir.08/04/2010 tarihi itibariyle, aşağıda isimleri belirtilen 13 banka ile protokol imzalanmış, diğer bankalara da protokol yapmaları konusunda çağrıda bulunulmuştur.

BUNA GÖRE PRİM ÖDEMELERİNİN KREDİ KARTIYLA YAPILABİLECEĞİ BANKALAR ŞUNLARDIR;

Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Asya Katılım Bankası, Fortisbank, ING Bank, Turkısh Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, T.C. Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankası. Prim ödeme yükümlüleri, yukarıdaki bankaların birinden edinmiş olduğu kredi kartı ile aynı bankanın alternatif dağıtım kanalları (internet bankacılığı, ATM gibi) aracılığı ile cari ay prim ödemelerini gerçekleştirebilecekleri gibi, ilgili bankanın kredi kartına verecekleri otomatik ödeme talimatı ile de prim ödemelerini yapabileceklerdir. Kredi kartı ile prim ödenmesinin, banka şubesinde yapılan tüm prim tahsilatı işlemlerinden bir farkı bulunmamakta, nakit sıkıntısı içinde bulunan prim ödeme yükümlüsüne bu şekilde kolaylık sağlanmaktadır.

Kredi kartı ile prim tahsilatı protokolü imzalayan bankalardan bazıları söz konusu uygulamaya başlamış, diğer bankalar ise bilgi işlem alt yapılarını oluşturmasını müteakip uygulamaya geçeceklerdir. T.C. Ziraat Bankası tüm işlemlerde, Türkiye Garanti Bankası ise şimdilik kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için kredi kartı ile prim tahsilatı

işlemlerine başlamıştır.

           Prim ödeme yükümlüsünün kredi kartı ile yapacağı ödemelerdeki komisyonkonusunda yapılan protokol çerçevesinde bankanın genel uygulaması geçerli olacaktır. Ancak bu komisyon cüzi tutarlarda olup, bankaya göre değişmekle birlikte, ödenen prim tutarının yüzde biri tutarındadır. Bu komisyon, prim ödeme yükümlüsü tarafından bankaya ödenecektir. Mevzuata göre prim borçlarının son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde ilk ayda yaklaşık % 4 dolayında gecikme cezası ve gecikme zammı uygulandığı göz önünde bulundurulduğunda, bu komisyon tutarının çok cüzi olduğu görülecektir. Ayrıca bankalar kredi kartı harcamalarında para puan uygulaması da yapmaktadır.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir