SGK Emeklilik

Re’sen emeklilik

Re’sen emeklilik ise kişilerin istemleri dışında Kanunda yer alan şartların varlığı nedeniyle kurumlarınca yapılan emeklilik işlemidir. 30 hizmet yılını tamamlamış olanlar (seçilmiş belediye başkanları ve illerin daimi komisyon üyeleri hariç) kurumlarınca lüzum görüldüğünde yaş kaydı aranmaksızın re’sen emekliye sevk edilebilmekte, bunlara 61 yaşlarını da doldurmaları halinde emekli aylığı bağlanabilmektedir. Kadın ve erkekler aynı şartlara tabidirler. Bu durumda, re’sen emekliye sevk edilenlerin 61 yaşlarını doldurmamış olmaları halinde; kendilerine toptan ödeme yapılmayıp, 61 yaşlarını doldurduktan sonra açıkta iken yapacakları başvurularına istinaden haklarında aylık bağlama işlemi yapılacaktır.

İştirakçilerden 5434 sayılı Kanunun 40. maddesi gereğince haklarında yaş haddi hükümleri uygulanacak olanlar kurumlarınca re’sen emekliye sevk edildiklerinde fiili hizmet süreleri 15 yılı doldurmuş olmak kaydıyla kendilerine emekli aylığı bağlanacaktır. Buna göre, kurumlar iştirakçilerden özel yaş haddi bulunmayanlardan 65 yaşını dolduranların, yaş hadlerini doldurdukları tarihleri takip eden aybaşından itibaren re’sen emekliye sevk ederek görevleriyle ilişiklerini keseceklerdir.

Paylaşabilirsiniz

One thought on “Re’sen emeklilik

  1. Selamaleyküm ben Nedim yılmaz 62 yaşındayım ilk sigorta başlangıcım 1975 yılıda olup 5 ay iayrica 1978 yılında 45 gün olarak kayıtlarda görünüyor. Daha sonra 1985 yılında kendi iş yerimi açarak vergi mukellefi olarak çalıştım vergi mukellefi olanların doğal olarak bağkurlu sayildığını ögrenmistim fakat muhasebecim bagkur kaydimi yaptırmadığı gibi bende maddi olarak bağkur primlerini yaptırmamış idim.Aralıkli olarak 2 yıldan az olmamak kaydıyla 3 defa iş yeri açıp kapattım.
    1999 yılında çıkarılan bağkur affına maddi durumum el vermediği ıcin muracaat etmemistim. Daha sonra çıkan bağ kur affına muracaat ettiğimde ise kaydımın olmadığını vergi mukellefi olduğum donemlere ait borçlanmadan faydalanmak istediğimde yine bağkur kaydımın olmadığıni ve yapılandırmadan yararlanamayacagımı sogllediler. 2002 yılindan önce Vergi mukellefi olduğumu vergi dairesinden kayıtlarımı alarak tekrar başvurdugumda ise 1999 yilindaki kanunla silinen kayıtların yararlanmasini saglayan kanun yayınlanmasından sonraki 6 ay içinde müracaat etmedigim icinde yargıtayın verdigi itiraza takıldım 2017 yılında açtığım halahrumiyeti davasınida kaybettim. Benim durumumda olan insanlar yaklaşık 20 yıldır haklarına kavusamadan ya öldüler yada haklarını alamadılar.Yargıtay hukümetin meclisin kanunu geriye işletip hakkımızda verdigi kararı onayıp küçük bir değişikle kabul edip bizi magdur etti. Bu uzun safahattan sonra size yazdiğım1975 yılına ve1978 ait sigorta kayıtlarima ilaveten 1914 yilindan beri Erzurum büyukşehir belediyesinde tasaron ve kadrolu olarak calısmaktayım.emekli oabilmem için ne yapalıyım EYT den yararlanabilirmiyim.biraz uzun oldu kusurabakmayın.Allaha emanet olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir