Memur Rehberi

Memurların beklemekten artık sabır taşına döndüğü düzenleme Başbakanlıkta

ÇSGB BAKANI Jülide Sarıeroğlu, çocuk bakımıyla ilgili desteklerde ilgili paydaşlar ve yerel yönetimlerle birlikte yeni çözüm modelleri için arayışlarının devam ettiğini ve bu konunun kurumsal olarak düzenli hale getirilmesiyle kadın emeğinin iş gücü piyasasında daha güçlü şekilde yer alacağını vurguladı.

İyi bir model olan proje sonunda ciddi çıktılara ulaşıldığını aktaran Sarıeroğlu, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olarak yapılan düzenlemenin, Avrupa ülkelerindeki doğum izinlerinden yüksek olduğunu anlattı.

Doğum sonrasında annelere yarı zamanlı çalışma imkanının da getirildiğini anımsatan Sarıeroğlu, burada yarı zamanlı çalışsa da annelerin sigortalarının tam zamanlı olarak yattığına dikkati çekti.

Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

“İş Kanunu’nda yaptığımız düzenlemenin ikincil mevzuatlarını çıkardık ama kamuda çalışan kadınlar açısından yaptığımız yasal düzenlemenin şu anda ikincil mevzuatının çıkması kamu çalışanı kadınların en çok beklediği konulardan birisi. Göreve geldikten sonra tekrardan kendi adıma incelemek istedim, kapsamını daha etkin hale nasıl getirebiliriz diye, bu bağlamda biraz gecikme oldu. Forumları takip ediyorum ve özellikle kamudaki kadınlar açısından temel konulardan biri olduğunu da biliyorum. İnşallah kamuda yarı zamanlı çalışmayla ilgili yasal düzenlememizin yönetmeliği gelecek hafta itibarıyla başbakanlığa gönderilmiş olacak ve inşallah uygulamaya geçmiş olacak. Bunun da müjdesini buradan veriyorum.”

2004’te yüzde 24 olan kadınların iş gücü piyasasına katılım oranlarının 2017 itibarıyla 10 puan artarak yüzde 34’ler seviyesine geldiğini, son 15 yılda 4 milyondan fazla kadına istihdam sağlandığını aktaran Sarıeroğlu, “Uluslararası piyasalarda yaşanan krizlere, dünya ekonomisinin geçmiş olduğu süreçlere rağmen Türkiye istihdam yaratma konusunda ciddi bir başarı sağlamıştır.” dedi.

Sarıeroğlu, bu oranların, 2023’te kadınların istihdam oranlarını yüzde 41’e çıkarma hedefi için de olumlu bir gösterge olduğunu söyledi.

Çalışan annelerin artan yükler nedeniyle kariyerlerine ara verme ya da iş hayatını sonlandırma gibi kararlar alabildiğini ve bunun ülke ekonomisine de zarar veren bir sorun olarak ele alınması gerektiğini anlatan Sarıeroğlu, bu kapsamda annelerin üzerindeki yükü hafifletmek, çocuk bakım hizmetlerinin geliştirilmesi açısından 2015’in martında başlayan ve bugün kapanışı gerçekleştirilen “Evde Çocuk Bakımı” projesi olduğunu belirtti.

PROJEDEN 13 BİN 327 ANNE, 15 BİN 232 ÇOCUK BAKICISI YARARLANDI

Bakan Sarıeroğlu, projenin sonuçlarına yönelik, şu bilgileri verdi:

“Anneler, 26 ay boyunca sağlanan 40 milyon avroluk hibe desteğiyle iş hayatına dönüp, sigortalı bakıcı çalıştırmışlar, çocuklarını emin ellere teslim etmenin huzuruyla hem maddi hem de manevi açıdan güçlenmişlerdir. Asgari ücret düzeyi altında ve büyük çoğunluğu kayıt dışı çalışan bakıcılar ise proje sayesinde ücret seviyelerini artırmışlar, sigortalı iş yaşamına katılım imkanına kavuşmuşlardır. Proje kapsamında 13 bin 327 anne, 15 bin 232 çocuk bakıcısı faydalanıcı olmuştur.

Proje sayesinde 5 bin 736 kadınımız çalışma yaşamında kalmaya devam etmiştir. Eğer proje başlamasaydı ve projeden bakıcı desteği almasaydılar çalışma hayatlarını sonlandırmayı düşünen kadınlardan bahsediyoruz. Çocuk bakımı nedeniyle çalışma hayatına ara veren bin 345 kadınımız da tekrardan çalışma hayatına bu proje sayesinde dönmüşlerdir. 14 bin 745 kadın ilk kez çocuk bakıcısı olarak sigortalı çalışmaya başlamışlardır.”

Bu sonuçların çok önemli olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, ayrıca yapılan etki analizi çalışmalarının sonuçlarına göre, proje sayesinde istihdamdan ayrılmadan çalışmaya devam eden ve ilk kez işe başlayan anneler ile hayatlarında ilk kez sigortalı bir işte çalışan bakıcıların iş gücü piyasasında kalmaları halinde emekli olacakları tarihe kadar 968,7 milyon lira net gelir elde etmelerinin sağlanacağını dile getirdi.

Sarıeroğlu, devletin de bu gelirler sayesinde 505 milyon lira vergi ve prim geliri elde edeceğine dikkati çekerek, “Kamu kaynaklarından bu proje için 25 milyon lira harcanmış durumda. 25 milyon harcamamızın sonucunda istihdam rakamları, hem ailelerimize hem hanelere getirmiş olacağı katkı ortada. Hem de prim ve vergi anlamında devletimize sağlayacağı katkı ortada.” dedi.

Evde Çocuk Bakım Projesi’nin annelerin, çocukların ve çocuk bakıcılarının yaşamlarını doğrudan etkilemenin yanı sıra ülke ekonomisine de önemli katkılar sağladığını aktaran Sarıeroğlu, projede emeği geçen tüm taraflara teşekkürlerini iletti.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir