SGK Emeklilik

Emeklilikte yaşa takılmamak için 400 Milyar TL kaynak lazım

Sayfamıza her gün ERKEN EMEKLİLİK OLACAK MI? YAŞ ŞARTI ARANMAYACAK MI? YAŞA TAKILANLAR ERKEN Mİ EMEKLİ OLACAK? … gibi her gün  100’lerce soru gelmektedir.

özelikle tüm şartları yerine getirip  yaşa takılanlar ….

 27 yıllık  çalışma ve sosyal güvenlik alanındaki eğitimim-geçmişte Bakanlıkta   yapmış olduğumuz komisyon çalışmaları- mesleki tecrübelerim ve EMEKLİLİĞİN kitabını yazan bir UZMAN olarak  diyorum ki;

“ERKEN EMEKLİLİK HAM HAYAL”  ERKEN EMEKLİLİK olacaksa o zaman çocuklarımızın  emeklilik yaşı neden 65’e çıkarıldı? Sosyal Güvenlik Reformu Neden yapıldı? sadece bu 2 soru bile imkansız olduğunu ortaya çıkarmaktadır.

Bir düşünün!!  6 yaşındaki bir çocuğunuzun işçi olarak 18 yaşında çalışmaya başladığını bunun 20 yıl çalışması halinde 7200 gün prim ve 65 yaşında emekli olacaktır.  Bu durumda 38 yaşında “YAŞA” takılacak. Yarın bu çocuk  3-5 yıl değil tam YİRMİYEDİ (27) SENE  yaşın dolmasına bekleyecek….

Doğal olarak önümüzdeki süreçte her daim yaşa takılmalar olacaktır. Sadece bizim nesil değil gelecek nesiller de…

Sigortacılık matematiksel hesaplamalara dayanmaktadır. Sürdürülebilir sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi için en az 4 kişi çalışacak 1 kişi de sefa sürecek. Kurumun şu anda durumu ise ikiye bir bile değil…. Erken emeklilik  olsa sistem yeniden infilak edecektir. Reformla düzeltilmeye çalışılan aktüaryal denge  tümden bozulacaktır.

        Yaşa takılanlardan bir vatandaş olarak keşke erken emeklilik olsaydı. DİYORUM , AMA VE LAKİN .. konunun uzmanı olarak boş hayale kapılmanın bifayda olduğunun farkındayım.

               NİTEKİM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Sayın Müezzinoğlu, da  bu konuya kesin nokta koydu. EYT ile ilgili ümit ışığı şimdilik kalmadı. Yargıdan da maalesef olumlu sonuç alınmadı.

       Diğer yandan   Emeklilikte yaşa takıldığından bahsedilen kesimin erken emekli edilmesinin sisteme getireceği ek maliyet yaklaşık 400 milyar TL olarak hesaplandı. Sosyal güvenlik sisteminde sürdürülebilir bir yapının sağlanması ekonomik kalkınmanın sürdürülebilmesi açısından bu kaynağın Hükümetçe EYT’e verilmesi düşünülmüyor..

               Herkese sağlıklı Emeklilik diliyorum.

İsa KARAKAŞ
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku BAŞUZMANI
ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. GENEL BAŞKANI
İş-Sosyal Güvenlik-İş Sağ.Güvenliği. Adli ve Ceza Bilirkişisi
 A Sınıfı İş Güvenliği UZMANI
Gazeteci/ Yazar (50’yi aşkın kitabı bulunmaktadır)

 www.isakarakas.com/

www-isakarakas-com

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir