İş Sağlığı ve Güvenliği

İSG profesyonelleri çalıştırması neden ertelendi

50’nin altında işçi çalıştıran Az tehlikeli işyerleri ile Kamuda İSG profesyonelleri çalıştırmasına ilişkin 6331 s.Kanunun ilgli hükümleri neden ertelendir?

Bu sorunun cevabını en yetklili durumda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu,  Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 106. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda cevapladı;

Az tehlikeli sınıfta olup da 50’den az çalışanı bulunan iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğünün 1 Temmuz 2020’ye kadar ertelenmesiyle ilgili tartışmaların sorulması üzerine Müezzinoğlu, geçen ay “İş Kazalarında Hedef Sıfır” eylem planını devreye soktuklarını ve burada özellikle iş kazalarının yoğun yaşandığı inşaat sektörünü merkeze aldıklarını söyledi.

Gelecek dönemde iş sağlığı ve güvenliği alanında hazırladıkları kısa, orta ve uzun vadeli eylem planlarını uygulayacaklarını vurgulayan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Az tehlikeli iş yeri sayımız 1 milyon 100 bin civarında, tehlikeli iş yeri sayımız 310 bin civarında, çok tehlikeli iş yeri sayımız 300 bin civarında. Şimdi 1 milyon 100 bin az tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını 2020’ye kadar erteledik. Niye? Çünkü burası adı üzerinde az tehlikeli. Ama tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerindeki iş kazalarını ve meslek hastalıklarını minimize edecek yol haritasını başarabilmemiz için yeterli sayıda iş sağlığı ve güvenliği elemanı ve hekim görevlendirmemiz gerekiyor. Biz burada yaklaşık 600 bin iş yerini merkeze aldığımızda ciddi düzeyde hekim ihtiyacımız ile iş sağlığı ve güvenliği sertifikalı elemana ihtiyacımız var.”

Müezzinoğlu, 32 bin iş yeri hekiminin bulunduğu bilgisinin yanıltıcı olduğunu belirterek, bu rakamın iş yeri hekimi sertifikalı doktor sayısını ifade ettiğini söyledi.

Türkiye’nin ciddi hekim açığının olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, “Az tehlikeli iş yerlerine bizim iş yeri hekimlerini angaje etmemiz, tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerindeki zafiyetimizin temel nedenini oluşturuyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde iş yeri hekimi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı sayısını reel, uygulanabilir ve sonuç alabilir noktaya getirebilmek için buna ihtiyaç var. Bunun için de yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıyor. Tam aksine ölümcül iş kazaları ve meslek hastalıkları nerede buna bakalım. Bu da merkezi tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri. Dolayısıyla bütün dinamizmi öncelikle oraya vereceğiz. Orada yakaladığımız başarıyı, sonra süreç içerisinde yayma gayretinde olacağız.” dedi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir