Genel

Türkiye ekonomisinde SGK

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser Türkiye gibi bir ülkede çalışmanın kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, “Dünya Bankası için Türkiye çok önemli. Dünya Bankasının ikinci büyük ülkesi konumundasınız. Ayrıca ikinci stratejik anlaşma için toplantı halindeyiz ve çalışmalarda son aşamaya gelindi. Sizinle bu strateji kapsamında çok önemli çalışmalar yapacağımıza inanıyorum.” dedi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörlüğüne yeni atandığını belirten Martin Raiser “ Sizleri tanımak ve yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi almak için bu ziyareti gerçekleştirdim. Gerçekten tüm dünya ülkelerinin ilgiyle izlediği çok başarılı çalışmalar yaptınız. Ekibimle birlikte bundan sonra yapacağınız tüm çalışmalarda sizlere destek olmak istiyoruz.” diye konuştu.

Hazine Müsteşarlığı dışında ilk defa Sosyal Güvenlik Kurumunu ziyaret ettiklerini söyleyen Direktör Raiser, ” Türkiye ekonomisini değerlendirdiğimizde SGK bizim için çok önemli bir Kurum.Dünya Bankası ile SGK arasında çok sağlıklı işleyen bir ilişki var. Bundan sonra da aynı şekilde sürdürmek arzusundayız.” şeklinde konuştu.Martin Raiser’den sonra konuşan Dünya Bankası Merkez Ofis Proje Koordinatörü Solange P. Van Veldhuizen de Türkiye’nin sağlık sigortacılığı alanında yaptığı çalışmalarda çok başarılı olduğunu vurgulayarak, ”Sağlık sigortacılığı sisteminiz bir çok ülkenin yapmak istediği ama cesaret edemediği bir sistem. Özellikle tüm yoksulları kapsama altına alması ve zengin yoksul ayrımı yapmadan herkese eşit sağlık hizmeti sunulması çok önemli.” dedi.

Arjantin’in bunu yıllardır uygulamaya çalıştığını ama bir türlü başaramadığını ifade eden Veldhuizen; “Ben Avrupa ve Orta Asya’da çok sayıda ülkenin sağlık sigortacılığı sistemini izledim. Çok az ülke sizin gibi sağlık hizmetini nüfusun tamamına sunabiliyor. Yoksul ülkelerin yoksulluklarının temel sebebi sağlık hizmetlerini nüfusun tamamına sunamamaları.” dedi. Sağlık sigortacılığının herkesi kapsama altına almasının maliyetleri artırdığına işaret eden Veldhuizen “Sağlık sigortacılığının finansmanı konusunda şu anda Almanya, Avusturya, Bulgaristan gibi bir çok ülke zorlanıyor. Türkiye şu anda zorlanmıyor ama bir dönem sonra demografik yapının değişmesi ile birlikte zorlanmaya başlayacaktır. İlerde finansman krizinin yaşanmaması ve bu başarılı modelin sürdürülebilmesi için birlikte çalışmalar yapabiliriz.” şeklinde konuştu.

Paylaşabilirsiniz