İşçi Alacak ve Tazminatları

20 aylık askerliğin ne kadar prim borcu olur?

Bu günlerde prim affı ile ilgili yoğun soru alıyoruz. Hala aftan yararlanmada tereddüdü olanlar var.

Prim borcunu bankaya yık, çeyrek trilyon kâr et!

Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur prim borçları için af getiren düzenleme yürürlüğe girdi. Daha önce bu köşeden ifade ettiğimiz gibi bu fırsat kesinlikle kaçırılmayacak bir fırsat. Bu aftan yararlansam mı diye hala düşünen borçlular için üç hususu belirtelim;

Af ile gecikme zammının %85’i silinmektedir ki bu oran şimdiye kadar hiçbir af yasasında yer almamıştır.  Af yasası ile birlikte yürürlüğe giren %5 prim indirimi, işe alınan 18-29 yaş gençlerin, tüm kadınların ve tüm özürlülerin primlerinin hazineden karşılanması, prim borcu olmaması şartına bağlanmıştır. Kısacası borcu olana teşvik yok.

Sosyal güvenlikte reform yasası ile yeni bir sayfa açıldığından, bundan sonra bu ölçüde bir af çıkması beklenmiyor.

Borçlulara bir tüyo!  Daha önce verdiğimiz örneği yeniden vererek bu kez bir hesaplama yapalım. 2002 yılına ait 100 bin YTL borcu olan işverenin bu borcu şu an gecikme zammıyla yaklaşık 440 bin YTL’ye ulaşmakta. Aftan yararlanarak bunu peşin ödemek isteyen işveren gecikme zammının %85’inden kurtularak toplam 151 bin YTL ödeyecek. Yani 289 bin YTL borcu silinmiş olacak. Peki nakdi olmayan işveren ne yapacak? Bu işveren borcunu kapatmak için bankaya yönelir de 24 ay ödemeli bir kredi alırsa 151 bin YTL için bankaya yaklaşık 192 bin YTL ödeyecek. Böylece borçlu 248 bin YTL kar etmiş olacak. Bu bizim kaba hesabımızın karı. Muhtemeldir ki bu alandaki müşteri portföyünü gören bankalar daha cazip imkanlar sunabilirler.

Okur sorularına cevaplar…

Soru: Babam Bağ-Kur sigortalısı. 20 ay askerliği var. Bu süreyi borçlansa ne kadar öder? Ayrıca 21.250 YTL borcu var. Bunun ne kadarı ana paradır ve aftan yararlanmak isterse ne kadarını ödeyecek? S.Yurtseven.
Cevap: Sayın Yurtseven, babanızın askerlik borçlanmasıyla ödeyeceği tutar bulunduğu basamağa göre değişir. Babanızın Bağ-Kur basamağını yazmamışsınız ancak bugün 8. basamakta bulunan birisi 20 ay askerlik için 2.388,80 YTL öder. Borcunuzun ne kadarının ana para olduğunu ilgili müdürlüğe sormanız gerekir. Peşin ödemek istediğinizde gecikme zammının %85’i silinecektir.
Soru: Şu an askerdeyim. Babam benim adıma Bağ-Kur primlerimi ödemeye devam ediyor. Bu primlerin emekliliğime katkısı olur mu? M.Direk.
Cevap: Sayın Direk, askerlikte geçen süreler için prim ödemenize gerek yok. Zira bu primler emekliliğinize sayılmayacaktır. Ancak bu süreleri daha sonra borçlanırsanız, prim gününüze eklenecektir.
Soru: Benim eşim 01.03.1970 doğumlu ve 01.03.1989’da ilk (SSK) sigorta girişi ile 203 gün çalışmışlığı var. 1 Ekim’den sonra isteğe bağlı sigortaya başlarsa ne zaman emekli olabilir? V. ALTUNDAĞ.
Cevap: Sayın Altundağ, eşiniz bu şartlarda 1 Ekim’de isteğe bağlı prim ödemeye başlarsa 5300 günü doldurduğu 27 Kasım 2022’de emekli olur. Ancak bu tarihten 3,5 yıl önce işçi statüsünde prim ödemeye geçmesi gerekir. Aksi halde 2028 yılını beklemesi gerekecek.

KAYNAK:Saadettin ORHAN26.05.2010

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir