Genel

Kayıtlı e-posta sistemi 1 Temmuz’da hayata geçiyor

1 Temmuz itibariyle kayıtlı elektronik posta sistemi de hayata geçmiş olacak. E-fatura ve e-defter uygulamalarının getirdiği fayda ve maliyet avantajlarının farkında olmayan işletmeler kaybetme kuşağı içinde yer alacak. İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) gerçekleştirilen Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Bilişim Uygulamaları konulu seminerin açılışında konuşan İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşpınar, “Burada önemli olan Ticaret Kanunu’nda bilişim uygulamalarını gerektiren tüm çalışmalarda doğru bilişim teknolojileri yatırımlarını yapabilmek. Bunun için de doğru iş ortaklıklarıyla çalışabilmek” dedi. Taşpınar, bu süreçte bilişim firmalarının danışmanlık hizmeti alarak doğru kararlar alabileceğini ve doğru yazılım seçimi yapılabileceğini belirtti.
BTK 1. Hukuk Müşaviri Atilla Öztürk, “Kanun bir ay sonra yürürlüğe girecek. 1 Temmuz itibariyle kayıtlı elektronik posta sistemi de hayata geçmiş olacak. Şirketler kendi adları altında alacakları kayıtlı elektronik posta hizmeti ile e-postasını karşı tarafa verdikten sonra e-posta marifeti ile yapılacak tebligatlar geçerli birer tebligat haline gelecek. Artık kayıtlı e-posta hizmet sağlayıcıları, 20 yıl boyunca attığınız her tür e-postayı, ihtarı sizin adınıza bir yerlerde saklayacak ve ispat etmeniz gerektiğinde size çıkarıp sunacak” bilgisini verdi.

FAYDA MALİYET AVANTAJLARI
Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan ise uygulamaya ilişkin olarak, “E-fatura ve e-defter uygulamalarının getirdiği fayda ve maliyet avantajlarının farkında olmayan işletmelerin kaybetme kuşağı içinde yer alacakları muhakkak” dedi. Sürece ilişkin bilgi veren Doğan, “Önümüzdeki günlerde şimdiye kadar çok sınırlı bir mükellef kitlesinin kullandığı e-defter ve e-fatura uygulamalarını, eş zamanda ekonomiye geçişte yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bu strateji bazı yasal belgelere de girmiş durumda” dedi. Doğan, ayrıca, e-defter başvuru koşulları hakkında da bilgi vererek, bazı sektörlerde Maliye Bakanlığı’nın e-defter tutma zorunluluğu getireceğini, e-defterin sektörler itibariyle farklılaştırılabileceğini ifade etti. Doğan, e-denetim konusunda da katılımcıları bilgilendirdi. Seminere katılan uzmanlar, yeni TTK’nın bilişim sektörüne etkilerini anlattılar.

* * *
Ticaretin kuralları yeniden belirleniyor

Seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Demir, “Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türk ticaret hayatının kurallarını yeniden belirleyerek son 56 yıllık ticaret alışkanlıklarını temelden değiştirecek niteliktedir” dedi. Demir, “Toplam 1.535 maddeden oluşan bu temel kanun ile dünyada ve ülkemizde son 50 yılda yaşanan gelişim ve değişime paralel, ticaret ile hukukun uyumlu hale getirilmesi hedef alınmıştır. Şirketlerimiz açısından rekabet gücü kazanma ve şeffaflaşma konusunda önemli bir boşluğu dolduracak bu yeni yasanın içeriğinde bilişim ve teknoloji de çok önemli bir yer tutmaktadır” diye konuştu.
Kaynak. NALAN SÖYLEMEZ/ITO/

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir