Teşvik İşlemleri

Hayvan başına 300 TL TEŞVİK geliyorrrrrrr

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemeleri için hayvan başına 300 lira destek verileceğini bildirdi.

Eker, dünyada ve özellikle ABD’de mısır ve soya fasulyesiyle ilgili endişeler yaşandığını, bunun yarattığı dalgayla bir ay içinde buğdayın ton fiyatının 283 dolardan 383 dolara yükseldiğini belirtti. ABD’de mısırın ton fiyatının 338, soya fasulyesinin ton fiyatının ise 633 dolara çıktığını anlatan Bakan Eker, mısır üretiminde öngörülen 14 milyon tonluk düşüşün endişeye yol açtığını söyledi. Dünyada da mısır üretiminin geçen yıla göre 6 milyon ton azalmasının, buğday üretiminin 696 milyon tondan 665 milyon tona düşmesinin beklendiğini belirten Eker, bu düşüşlerin dünya piyasa fiyatlarını etkilediğine işaret etti. Eker, arpanın dünyadaki üretiminin de 3 milyon ton azalacağının tahmin edildiğini aktardı.

Türkiye’de bu yıl buğday üretiminin 19,5 milyon tonu aştığını, bunun da ihtiyacın 1,5 milyon ton üzerinde olduğunu vurgulayan Eker, arpada da ihtiyacın karşılandığını söyledi. Eker, ”Bizde piyasa fiyatı şu anda 630 lira/ton civarında. Dünya piyasaları dalgalanmaya başladığı dönemde de bu fiyattaydı hala da bu fiyat düzeyi korunuyor. Buğday da bu fiyatlardan olumsuz bir etkilenme söz konusu değil. TMO, 660 liradan tonunu alıyor. Bizim belirlediğimiz müdahale fiyatları piyasa fiyatlarının üzerinde” diye konuştu.

Mısır fiyatlarının dengeli seyrettiğini, arpa fiyatlarındaki yükselme nedeniyle tedbir alındığını kaydeden Eker, TMO’nun 100 bin ton arpa vererek piyasadaki fiyat artışını durdurduğunu vurguladı. Eker, yurt içi ve dışı piyasaları yakından takip ettiklerini, özellikle ABD’deki fiyat artışlarının Türkiye’yi olumsuz etkilememesi için ilave tedbirler aldıklarını belirtti.

Doğu ve Orta Anadolu’daki üretim miktarlarında ilkbahar yağışlarının düzensiz olması ve büyüme döneminde yağış olmaması nedeniyle azalma olduğunu dile getiren Bakan Eker, şöyle konuştu:

”Bunun bizde şu anda hissedilen olumsuz etkisi şu; sap, saman miktarında azalma meydana geldi, bu da saman fiyatlarının yükselmesine sebebiyet verdi. Bu genel manada kaba yem dediğimiz sap, saman, çayır otunda azalmaya yol açtı. Bunun hayvancılığa olumsuz etkisi olabilir, yem fiyatlarını harekete geçirir. Olumsuzluk yaşanmasın diye birtakım tedbirler ön görüyoruz. Bunlardan bir tanesi TMO’nun arpa satışı, diğeri de sap-saman, yonca, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin gerekirse ithalat yoluyla karşılanması. Eğer hayvanlara yeteri kadar temin edemezsek bu hayvanlarda yem-ürün paritesinde aleyhte bir duruma yol açar o zaman hayvanların kesimi söz konusu olur ki bu da et üretimi ile ilgili problem ortaya çıkarır.”

İthalatla ilgili kararın alındığını, Ekonomi Bakanlığı’na konuyla ilgili teklifin sunulduğunu anlatan Bakan Eker, bitki karantinası açısından ithal edilecek kaba yem maddelerinin sağlıklı olmasına dikkat edildiğini söyledi. Hayvancılık üzerinde olumsuz bir etki meydana gelmemesi için besicilerin desteklenmesi kararı aldıklarını da söyleyen Eker, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemeleri için hayvan başına 300 lira destek verileceğini bildirdi.

Eker, ihtiyaç ortaya çıkması durumunda kaba yemle ilgili ithalatın özel sektör tarafından yapılacağına vurgu yaparak, aşırı fiyat yükselmelerini önlemek ve isteyen üreticilerin ithalat yapmasını kolaylaştırmak için bu kararın alındığını söyledi. Eker, ”Biz devlet eliyle bunu ithal etmeyeceğiz, ithal için yol açıyoruz. İthal etmek isteyenlere imkan vereceğiz” dedi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir