Teşvik İşlemleri

5000 kişinin KOSGEB destekleriy iş yerlerini kuracak!!!!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yılda en az 5 bin kişinin KOSGEB destekleriyle iş yerlerini kurmasını sağlamasını hedeflediklerini bildirdi.ilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOSGEB tarafından Ankara Swiss Otel’de düzenlenen Türkiye Girişimcileri Ödül Töreni’nde konuşan Ergün, Türkiye’de hayatın her alanında önemli gelişmeler yaşadığını söyledi.

Türkiye’nin bu değişim sürecini en iyi reel sektörün, özellikle KOBİ’lerin yansıttığını dile getiren Ergün, ”Nasıl ki Türkiye artık kabuğunu kırdıysa, gözüne büyük hedefleri kestirdiyse işletmelerimizin de çok daha dinamik ve cesur oldukları bir dönem yaşıyoruz” dedi.

Bunun, Türkiye’nin milli gelirine, yatırımlarına, ihracatına ve istihdamına da net bir şekilde yansıdığını vurgulayan Ergün, bugün Türkiye’nin 170 ülkeye 7 binin üzerinde ürün ihraç ettiğini ifade etti.

Bakan Ergün, 2002 yılında sadece 3 bin civarında KOBİ’nin ihracat yaptığını ancak bu sayının bugün 50 bin sınırını aştığını belirterek, son 10 yılda Türkiye’nin ihracatında yaşanan muazzam artışın, bir bakıma ihracatçı KOBİ sayısındaki artışın da bir sonucu olduğunu bildirdi.

”Küçük işletmeler eskiden doğarken ölüyordu”

KOBİ’lerin, tüm dünyada ekonominin ana aktörleri olarak kabul edildiğine işaret eden Ergün, hükümet olarak Türkiye’de ”KOBİ havuzunu” büyütmek ve bunların içinden çok daha nitelikli KOBİ’ler çıkarma konusunda kararlı olduklarını belirterek, bu nedenle son yıllarda girişimcilik eğitimlerine büyük önem verdiklerini söyledi.

KOSGEB’in yaklaşık 22 yıllık tarihi olduğunu anımsatan Ergün, şunları kaydetti:

”Bunun 20 yılında girişimcilikle ilgili toplam 10 bin insana eğitim verildi ama son 2 yıl içinde 110 bine yakın kişi girişimcilik eğitimi aldı. Hepsinin girişimci olması belki mümkün değil ama bu fikri taşıması bile başlı başına değerli. Bu 110 bin eğitim alan girişimciden 5 bininden fazlası KOSGEB desteğiyle kendi iş yerlerini de kurdular. Bunun yanında KOBİ’lerin sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmesi için de destek programlarını yeniden kurguladık. Çünkü KOBİ’lerimiz kısa ömürlü. Ortalama işletme ömrü Türkiye’de 4-5 yıl. Bunu 10-15 yıla taşımamız gerekiyor. Bunun için de sağlıklı bir şekilde kurulmaları ve yaşamaları gerekiyor. Aynı Cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi. Ortalama ömür 50 yıldı şimdi 75’in üzerine çıktı. Niye- Çünkü bazı küçük hastalıklardan ölümler, bebek ölümleri, anne ölümleri ortadan kalktı ve daha iyi beslenme koşulları ortaya çıktı, insan ömründe de böylece iyileşmeler oldu. Aynı şey KOBİ’ler için de geçerli. Küçük hastalıklardan ölüyor, ne yapacağını bilemiyordu. Kızamıktan adam ölür mü- Eskiden ölüyordu. Sıtmadan adam ölür mü- Eskiden ölüyordu. Aynen kızamıktan, sıtmadan adam ölmesi gibi küçük işletmeler doğarken ölüyordu. Anne ölümleri çoktu. Ortaklar biraz para kazanınca dağılıyor, anne ölümlerinden KOBİ’ler ölüyordu. Güçlü finansman problemlerini aşamıyorlar, onlardan dolayı ölümler oluyordu ama şimdi girişimcilik eğitimleri ve desteklerle KOBİ’lerimiz daha uzun ömürlü ve sağlıklı oldular.”

Yılda 5 bin kişiye destek

Bu nedenlerle KOSGEB Destek Programlarının hepsini yenilediklerini ve KOBİ’leri artık daha uzun ömürlü, ihracatçı olsunlar diye desteklediklerini anlatan Ergün, bugün ödül alacak KOBİ’lerin de sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu söyledi.

Bundan sonra daha iyi iş yapan, iyi proje üreten KOBİ’leri destekleyeceklerini belirten Ergün, ”İki yılda 5 bini aştık ama şimdi hedefimiz yılda en az 5 bin arkadaşımıza KOSGEB destekleriyle iş yerlerini kurmalarını sağlayabilmektir. İnşallah bu hedefe de önümüzdeki yıl varmayı düşünüyoruz” deyi konuştu.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir