Memur Rehberi

Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 18 Aralık 2012 Tarihli Yönetmelikteki Değişikliklerin Değerlendirmesi

 

  • 1.      Giriş 

 Kamu kurumlarında, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas olacak, Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemek için 15.3.1999 tarihin ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik yayımlamıştır. Bütün kamu kurum ve kuruluşları bu genel yönetmelik doğrultusunda kendi yönetmeliklerini hazırlayıp yürürlüğe sokmuşlardır.

“Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliği” Kamu Kurum ve Kuruluşları Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Genel Yönetmelik esaslarına göre Yükseköğretim Kurumu tarafından hazırlanıp, 8.3.2000 tarih ve 23987 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

12.11.2005 tarih ve 25991 tarihli Resmi Gazetede yenisi yayınlanarak yürürlüğe girmesi ile 8.3.2000 tarihli yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine Dayanak teşkil eden Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile değişiklik yapılarak, 12.3.2010 tarih, 27519 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yükseköğretim Kurumlarında Unvan değişikliği ve Görevde Yükselme Yönetmeliğine Dayanak teşkil eden Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik ile Genel Yönetmenlik Esaslarında 12.3.2010 tarihinde yapılan değişikliklere istinaden Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle 30.6.2011 tarih, 27980 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklikler yapılmıştır.

 

Bu yazımızda 18 Aralık 2012 tarihli Yükseköğretim Üst Kurumları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerin bir değerlendirmesi yapılmaya çalışılacaktır.

2.      Yönetmelikte yapılan değişiklikler

 18 Aralık 2012 tarih, 28501 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Yükseköğretim Üst Kurumları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmeliği”nde 12.11.2005 tarihli yönetmelikte değişiklik yapıldığından bahsedilmemektedir. 12.11.2005 tarihli yönetmelik halen yürürlükte olsa da, 30.06.2011 tarihinde yönetmelikte değişiklikler yapılmıştır. Yapılan bu değişiklikler halen yürürlükte olan 12.11.2005 tarihli yönetmeliğe işlenmiştir. Yönetmeliğin değerlendirilmesinde, 18.11.2005 tarihli yönetmeliğin, 30.06.2011 tarihinde yapılan değişikliklerin işlenmiş hali ile karşılaştırılarak değerlendirmesi yapılacaktır.

 

2.1  Sivil Savunma Uzmanı Kadrosunun Eklendi

 

18 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliğin 1’inci maddesiyle 12.11.2005 tarihli yönetmeliğin 5’inci maddesinin ikinci fıkrasının ( c ) bendi;

 

“ c ) Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu;

 

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Uzman, Araştırmacı, Müze Araştırmacısı şeklinde iken yönetmelikte yapılan değişiklikle;

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Sivil Savunma Uzmanı, Uzman, Araştırmacı, Müze Araştırmacısı olarak değiştirilmiştir.

Yönetmelik değişikliği ile Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu içerisine ilk kez Sivil Savunma Uzmanı unvanı eklenmiştir.

Bilindiği üzere, 17.06.2009 tarih ve 27261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanunun 25’inci maddesinin 5’inci fıkrasında “Bakanlıklar ile Bağlı ve İlgili Kuruluşların Teşkilatlarına İlişkin Usul ve Esasların düzenlendiği 27.9.1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, aynı maddenin ikinci fıkrasının ( c ) bendi ile 32 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları teşkilatını düzenleyen mevzuatta yer alan “Savunma Sekreterliği” ve “ Savunma Uzmanlığı” birimleri kaldırılmıştır. Bu kurum ve kuruluşlar ile içişleri Bakanlığında sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlama ve yürütme görevleri, idari ve mali işler destek hizmetleri veya bu amaçla kurulmuş hizmet birimleri tarafından yürütülür.” Denilmek suretiyle; kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatını düzenleyen mevzuatta yer alan “Savunma Sekreterliği” ve “ Savunma Uzmanlığı ” birimleri kaldırılmış ve kaldırılan söz konusu birimler tarafından yürütülen hizmetlerin anılan kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari ve mali işler, destek hizmetleri veya bu amaçla kurulmuş hizmet birimleri tarafından yürütülmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Yükseköğretim Kurumlarında “Sivil Savunma Uzmanı” unvanı oluşturularak atama yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde yer almasının nedenin, “Savunma Sekreterliği” ve “Savunma Uzmanlığı” birimlerinin kaldırılmasından dolayı mı olduğu anlaşılmamakla birlikte, atama yükseltme yönetmeliğe bu değişiklikten sonra eklendiği düşünüldüğünde, bu yapılan düzenlemenin neden olduğu değerlendirilmektedir.

Sivil savunma uzmanı olarak görev yapan personelin idari statüsü ile özlük haklarının ne olacağı konusuna gelindiğinde, durumlarında belirsizlikler bulunmaktadır.

 

Bilindiği üzere, 05.08.2010 tarih ve 27663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sivil Savunma Uzmanlarının İdari Statüleri, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları ile Eğitimleri Hakkındaki Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde sivil savunma uzmanlarının kurum ve kuruluşların merkez teşkilatlarında idari ve mali işler, destek hizmetleri veya bu amaçla kurulmuş hizmet birimleri bünyesinde birim yöneticisine doğrudan bağlı olarak istihdam edilecekleri, şube müdürü görev, yetki ve sorumluluklarına sahip oldukları belirlenmiştir.

 

Diğer taraftan, 3046 sayılı Kanunun 16’ıncı maddesinin (h) bendinde merkez teşkilatının esas hizmet biriminin şube müdürlüğü olduğu ifade edilmiş ancak şube müdürlüğü biriminin görev, yetki ve sorumluluklarına dair bir ibareye ise yer verilmemiştir.

 

Ayrıca, 29.07.2005 tarih ve 25890 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık Personel Atama, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde ise yönetim hizmetleri grubunda yer alan şube müdürünün eşdeğer unvanları belirlenmemiştir.

 

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, sivil savunma uzmanının İdari Mali İşler Dairesi Başkanlığına doğrudan bağlı olarak istihdam edileceği, şube müdürü ile eşdeğer unvan olarak değerlendirilmeyeceği, mali ve sosyal haklara ilişkin mevzuatta sivil savunma uzmanlarının şube müdürleri için öngörülen özlük haklarından yararlandırılacağına dair hüküm bulunmaması sebebiyle de şube müdürlüğünün özlük haklarından yararlandırılamayacağı değerlendirilmektedir.

 

2.2  8’inci Maddedeki Unvanlardaki Değişiklikler

 

18 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliğin 2’inci maddesiyle 12.11.2005 tarihli yönetmeliğin 8’inci maddesinde değişiklikler yapılmıştır.

 

Yönetmeliğin 8 inci maddesinin, a) Hukuk Müşaviri kadrosuna atanabilmek için,  şeklindeki a) bendi, yönetmelikte yapılan değişiklikle;

 

a)  Çiftlik Müdürü, Yurt Müdürü, Hastane Müdürü, İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü, Şube Müdürü kadrolarına atanabilmek için olarak değiştirilmiştir. Diğer yapılan değişiklikle, bu kadrolara atanabilecek unvanlar arasına “Kütüphaneci” ve “Ebe” unvanları da eklenerek atanabileceklerin unvan sayısı artırılmıştır.

 

Yönetmeliğin 8 inci maddesinin, c) Müdür Yardımcısı Kadrolarına atanabilmek için, şeklindeki c) bendi, yönetmelikte yapılan değişiklikle;

 

b) Müdür Yardımcısı Kadrolarına atanabilmek için, olarak değiştirilmiştir. Diğer yapılan değişiklikle, bu kadrolara atanabilecek unvanlar arasına “Kütüphaneci” ve “Ebe” unvanları da eklenerek atanabileceklerin sayısı artırılmıştır.

 

Yönetmeliğin 8 inci maddesinde olmayan, ancak, yapılan değişiklikle;

 

( g ) bendine, “g) Sivil Savunma Uzmanı Kadrosuna atanabilmek için,” şeklinde “Sivil Savunma Uzamanı” kadrosu eklenmiştir.

 

Sivil Savunma Uzmanı; Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu; Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Sivil Savunma Uzmanı, Uzman, Araştırmacı, Müze Araştırmacı kadroları arasında sayılmasına rağmen yönetmelikte onlardan ayrı atama kriteri ve farklı unvanların atanabileceği belirlenmiştir.

 

Sivil Savunma Kadrosuna Atanabilmek için,

 

1-      En az dört yıllık yükseköğretim mezunu olmak,

 

2- Koruma ve Güvenlik Şefi, Çözümleyici, Baş Hemşire kadrolarından birinde veya en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren meslek veya teknik kadrolardan (Mühendis, Mimar, Şehir Planlamacısı, Bölge Planlamacısı, Avukat, Jeolog, Hidrobiyolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci,  Ekonomist, Kimyager, Heykeltıraş, Arkeolog, Astronom, Kaptan, Veteriner, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Psikolog, Sosyolog, Bakteriyolog, Fizyoterapist, Diyetisyen, Pedagog, Çocuk Gelişimcisi, Sağlık Fizikçisi unvanlarından birinde bulunanlarda atanabileceği düzenlemesi getirilmiştir.

 

Sivil Savunma Uzmanı; Araştırmacı, Uzman, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Müze Araştırmacısı Kadroları ile birlikte yer almasına rağmen kadroya atanabilme şartı olarak, onların atama kriterinde yer alan Ayniyat Saymanı, Sıhhi Malzeme Saymanı, Sayman kadroları dahil edilmeyip, bunların dışında farklı unvanlar belirlenmiştir. Aynı grupta yer alan Araştırmacı, Uzman, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Müze Araştırmacı kadrolarından daha fazla sayıda unvanın atanabilmesine olanak sağlanmıştır. Atanabilmesi için belirlenen unvanlar yönetmeliğin 8 inci maddesinin (a) ve (b) bendinde yer alan Çiftlik Müdürü, Yurt Müdürü, Hastane Müdürü, İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü, Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı kadrolarına atanacak unvanlarla aynı unvanlar belirlenmiştir.

 

Yönetmeliğin 8 inci maddesindeki yapılan diğer değişiklikler ise;

 

d) Şef kadrosuna atanabilmek için, olan d) bendi, yapılan değişikle, c) Şef kadrosuna atanabilmek için, şeklinde c) bendi olarak,

 

e) Koruma ve Güvenlik Şefi Kadrosuna atanabilmek için, olan e) bendi yapılan değişiklikle, d) Koruma ve Güvenlik Şefi Kadrosuna atanabilmek için,  şeklinde d) bendi olarak,

 

a) Hukuk Müşaviri Kadrosuna atanabilmek için olan a) bendi yapılan değişiklikle e) Hukuk Müşaviri Kadrosuna atanabilmek için, şeklinde e) bendi olarak,

 

ç) Araştırmacı, Uzman, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Müze Araştırmacısı Kadrolarına atanabilmek için olan ç) bendi f) Araştırmacı, Uzman, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Müze Araştırmacısı kadrolarına atanabilmek için,  şeklinde f) bendi olarak,

 

f) Baş Hemşire Kadrolarına Atanabilmek için; olan f) bendi h) Baş Hemşire Kadrosuna atanabilmek için, şeklinde h) bendi olarak,

 

g) Çözümleyici kadrosuna atanabilmek için olan g) bendi yapılan değişiklikle ı) Çözümleyici Kadrolarına atanabilmek için, şeklinde ı) bendi olarak,

 

ğ) Ayniyat Saymanı, Sıhhi Malzeme Saymanı, Sayman kadrolarına atanabilmek için olan ğ) yapılan değişiklikle, i) Ayniyat Saymanı, Sıhhi Malzeme Saymanı, Sayman Kadrolarına atanabilmek için şeklinde i) bendi olarak,

 

h) Memur, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Ambar Memuru, Santral Memuru, Daktilograf, Sekreter, Veznedar, Satın Alma Memuru, Ayniyat Memuru, Yurt Yönetim Memuru, Tahsildar, Mutemet, İkmal Malzeme Sorumlusu, Raportör kadrolarına atanmak için olan h) bendi j) bendi olarak,

 

ı) Koruma ve Güvenlik Görevlisi Kadrosuna atanabilmek için, olan ı) bendi yapılan değişikle, k) Koruma ve Güvenlik Görevlisi Kadrosuna atanabilmek için şeklinde k) bendi olarak

i) Şoför Kadrosuna atanabilmek için olan i) bendi yapılan değişiklikle ı) Şoför Kadrosuna atanabilmek için şeklinde ı) bendi olarak,

 

değiştirilmişlerdir.

 

Yönetmeliğin 8 inci maddesinde yapılan değişiklikleri özetlersek; yapılan en önemli değişiklik “ Sivil Savunma Uzmanı”  kadrosunun eklenmesi, Çiftlik Müdürü, Yurt Müdürü, Hastane Müdürü, İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü, Şube Müdürü, kadroları ile Müdür Yardımcılığı kadrolarına atanabilecek unvanlar arasına “Kütüphaneci” ve “Ebe” unvanları eklenmesi, diğer yapılan değişlik ise sadece bentlerin bent isimleri ve sıralamaları değiştirilmesinden ibarettir.

 

2.3  Unvan Değişikliği Sınavlarında Görevde Yükselme Eğitimi Kaldırıldı.

 

Değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğinin 3 üncü maddesinde Yönetmeliğin 11 inci maddesinin 12.11.2005 tarih ve 25991 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikte yer almayan ancak, 30.6.2011 tarih 27980 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikle eklenen “Başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz” hükmü yapılan değişiklikle “Görevde yükselme eğitimi ve sınava başvuran personel, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılmaz” olarak değiştirilmiştir.

 

Yapılan değişiklikle Görevde Yükselme Sınava girecekler için yılık izin kullanmama şartı kaldırılmaz iken, unvan değişikliği sınavına girecekler için ise yıllık izin kullanmama şartı kaldırılmıştır.

 

2.4 30.6.2011 tarihli Yönetmelik Deşikliği Yapılırken Unutulan Maddenin Eklenmesi

 

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesi ile 23’üncü maddesine “Bu sınava katılacaklarda Kurumda veya öğrenim durumlarıyla ilgisi olmayan görevlerde belirli bir süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz” hükmü eklenmiştir.

 

Eklenen bu hüküm 12.11.2005 tarih, 25991 sayılı Resmi Gazete yayımlanan ilk halinde yer almakta iken, 30.6.2011 tarih, 27980 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikte yer verilmeyerek ifadenin tamamı kaldırılmıştır. 18 Aralık 2012 tarihinde yapılan değişiklikle 12.11.2005 tarihindeki ilk halindeki ifade aynen eklenerek 12.11.2005 tarihli ilk haline getirilmiştir.

 

Yönetmeliğe eklenen bu ifadenin 30.6.2011 tarihinde yapılan değişiklik sırasında unutulduğu değerlendirilmektedir.  Ancak unutulan bu tarihler arasında yapılan atama yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına başvuran adaylarda kurumda veya öğrenim durumlarıyla ilgisi olmayan görevlerde belirli bir süre hizmet yapmış olma şartı aranacağı gibi bir durum doğmaktadır. Bu ise bu şartı sağlamayan adaylar sınava alınmayarak haksız bir durum oluşturmuştur. Diğer taraftan yapılan başvurularda Kurumda veya öğrenim durumlarıyla ilgisi olmayan görevlerde belirli bir süre hizmet yapmış olma şartı aranmaması durumunda da yönetmelikte olmayan bir durum uygulanmış olur. Bu da yapılan sınavların geçerliliğine gölge düşürecek bir durum olarak değerlendirilmektedir.

 

Eklenen bu ifade sınava başvuruda bulunan adayların seçilmesinde önemli bir kriter olup, yönetmelikte değişikliği yapılan 30.6.2011 tarihinden bugüne kadar yapılan sınavlarda adayların nasıl belirlendiği konusunda belirsiz bir durum yaratmıştır.

 

2.4  Geçici 1 inci Madde İki Yıllık Öğrenim Şartı

 

Yönetmeliğin 5 inci maddesiyle “Geçici Madde 1-  18.4.1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibariyle iki yıllık yükseköğretim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde 8 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğretim mezunu kabul edilirler” olarak değiştirilmiştir.

 

Yapılan bu değişiklikle, iki yıllık yükseköğretim mezunu olup, 18.4.1999 tarihinde görevde olan ve bu tarihe kadar iki yıllık yükseköğretimi bitirenlerden 8 inci maddede yer alan kadrolara atanırken dört yıllık yüksekokul mezunu olma koşulu, iki yıllık yükseköğretim mezunu olsalar da dört yıllık mezunlar gibi atanabileceklerini ifade etmektedir.

 

Yapılan değişiklikle iki yıllık yüksekokul mezunu olan memurlardan dört yıllık yükseköğretim mezunu olma şartı gerektiren, çiftlik müdürü, yurt müdürü, hastane müdürü, ilkokul ve ortaokul müdürü, döner sermaye işletme müdürü, şube müdürü, müdür yardımcısı, hukuk müşaviri, araştırmacı, uzman, basın ve halkla ilişkiler müşaviri, müze araştırmacısı, sivil savunma uzmanı, başhemşire, çözümleyici kadrolarına 18.4.1999 tarihinde kurum kadrosunda bulunanlar ve aynı tarih itibariyle iki yıllık yükseköğretim mezunu olanlar ancak 8 inci maddede belirtilen bu kadrolara atanabileceklerdir. Bunun dışında yönetmelik değişmeden önce atanabildikleri, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Yüksekokul, Enstitü, Fakülte Sekreteri, Sivil Savunma Sekreteri, Özel Kalem Müdürü, kadrolarına dört yıllık fakülte mezunu olmadıkları sürece atanamayacaklardır.

 

Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin ilk yayınlandığı 8.3.2000 tarihli halinde;

 

“Geçici Madde 1- 18.4.1999 tarihinde Kurum Kadrosunda bulunanlar için, diğer şartlara haiz olmak kaydıyla; genel sekreter haricindeki unvanlar itibariyle belirlenmiş bulunan öğrenim düzeylerinin bir alt öğrenim düzeyi uygulanabilir.” Şeklindeydi. 8.3.2000 tarihindeki yönetmelikte üniversite genel sekreteri dışındaki diğer kadrolara 18.4.1999 tarihinde kurum kadrosunda bulunanlar iki yıllık yükseköğretim yapmış veya daha sonra iki yıllık yükseköğretimini tamamlayanlar atanabilmekteydiler. Daha sonra 8.3.2000 tarihli yönetmeliğin yerine gelen 12.11.2005 tarihli yönetmelikle; geçici madde 1 aynen korunmuştur. Geçici madde 1’de esas değişiklik 30.6.2011 tarihinde yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikle yapılmıştır.

 

30.6.2011 tarihli yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikle;

 

“Geçici Madde 1- 18.4.1999 tarihinde görevde bulunanlar ve aynı tarih itibariyle iki yıllık yükseköğrenimi bitirmiş olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (2), (3), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde sayılan unvanlar ile aynı fıkranın ( c ); (d) ve ( e ) bentlerinde sayılan unvanlara yapılacak atamalarda dört yıllık yükseköğretim mezunu kabul edilecekleri” düzenlemesi yapılmıştır.

 

Yönetmeliğin 30.6.2011 tarihinde yapılan değişiklik öncelikle iki yıllık öğrenim mezunu olanlara 18.4.1999 tarihinde görevde olma ve bu tarih itibarı ile iki yıllık okul mezunu olmak şartlarının ikisinin birlikte olması şartını getirmiştir. Önceki yönetmelikte 18.4.1999 tarihinde görevde olanların iki yıllık yükseköğrenimlerini daha sonra bitirseler de Üniversite Genel Sekreteri dışındaki tüm kadrolara atanabiliyorlardı. Yapılan değişiklikten sonra 18.4.1999 tarihinden önce görevde olanlar ile bu tarihten önce iki yıllık öğrenimi bitirenlerin atanabileceği düzenlemesi getirilmiştir.

 

Yönetmeliğin Geçici madde 1 de 18.12.2012 tarihinde yapılan değişiklikten önce Genel Sekreterin dışındaki bütün kadrolara iki yıllık yükseköğretim mezunları atana bilirken, değişiklikle birlikte sadece yönetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan; çiftlik müdürü, yurt müdürü, hastane müdürü, ilköğretim ve ortaöğretim müdürü, döner sermaye işletme müdürü, şube müdürü, müdür yardımcısı, Hukuk müşaviri, araştırmacı, uzman, basın ve halkla ilişkiler müşaviri, müze araştırmacısı, sivil savunma uzmanı, başhemşire, çözümleyici,  kadrolarına atanacaklar için geçerli olmuştur.

 

Yapılan değişiklikten önce, iki yıllık yükseköğretim mezunu olup, Daire Başkanı olarak atanmış olan birisinin, bir başka daire başkanı kadrosuna nakil yapılarak atanamayacakları, gibi bir durum oluşmasına neden olmuştur. Üniversitelerde genellikle bir fakülte sekreteri başka bir fakülte sekreteri kadrosuna atanarak yer değişiklikleri yapılabilmektedir. İki yıllık mezun olan fakülte veya yüksekokul sekreterleri böyle bir değişiklik yapılarak kadroları değiştirilmek istendiğinde, yapılamayacağı anlamına gelmektedir.

 

En son yapılan düzenleme ile bundan sonra üniversitelerde dört yıllık yükseköğretim mezunu olmayan hiç kimse genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, daire başkanı, üniversite hastanesi başmüdürü, fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri, enstitü sekreteri, savunma sekreteri, hukuk müşaviri, özel kalem müdürü kadrolarına atanamayacaklardır.

2.5  Geçici madde 1’deki Çelişkili Durum

 Yükseköğretim Üst Kurumları ile Yükseköğretim Personel Atamaları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun “Atama Esasları” başlıklı 52’inci maddesinin (b) bendine ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Derece Yükselmesinin Usul ve Şartları” başlıklı 68’inci maddenin (B) bendine göre yapılmaktadır.

Buna göre, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 52 inci maddesinin ( a ) bendinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı, Genel Sekreter ile Daire Başkanları, Müdürler, Hukuk Müşavirleri ve Uzmanlar, yükseköğretim üst kuruluşlarında ilgili kuruluşların görüşü alınarak Yükseköğretim üst Kuruluşlarının, Kuruluşun Başkanı, üniversitelerde ise yönetim kurulunun görüşü alınarak rektör tarafından atanır. Fakülte, enstitü ve Yüksekokul Sekreterinin atanması, ilgili dekan ve müdürün önerisi üzerine rektör tarafından yapılır.” Hükmü; (b) bendinde de, “Üst Kuruluşların ve üniversitelerin genel sekreterlerinin, üniversite lisans diplomasına, fakülte sekreterleri ile enstitü ve yüksekokul sekreterlerinin yükseköğretim diplomasına sahip olmaları şarttır.” Hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68’inci maddesinin (B) bendinde, 1’inci dereceli görevlerden ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, 1 ve 3’inci derece görevlerden ek göstergesi 5300 den az olanlar için en az 10 yıl, 3 ve 4’üncü dereceli görevler için en az 8 yıl süreyle 8.6.1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’inci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olmak ve yüksek öğrenim görmüş bulunmak şartıyla atanabileceği; ancak dört yıldan daha az süreli yükseköğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edileceği hükmü getirilmiştir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 52 inci maddesinin ( b ) bendinde üniversitelerde, üniversite genel sekreterlerinin, üniversite lisans diplomasına, fakülte sekreterleri ile enstitü ve yüksekokul sekreterlerinin yükseköğretim diplomasına sahip olmaları şarttı getirilmiştir. Yönetmelikteki Geçici Madde 1 ile yapılan düzenleme üniversite genel sekreteri kadrosu dışındaki kadrolara Yüksekokul mezunlarının atanabileceğini belirtmektedir. Diğer taratan 657 sayılı Kanunun 68/B maddesine göre daha aşağı öğrenimdekilerin 1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’inci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olmak ve yüksek öğrenim görmüş bulunmak şartıyla atanabilecekleri belirtilmektedir. Yönetmelikteki Geçici birinci madde Atamanın yapıldığı 2547 sayılı kanunun 52 inci ve 657 sayılı kanunun 68 inci maddelerine aykırı bir durum içerdiğinden çelişkili bir durum yaratmaktadır.

 

  1. 3.      Sonuç:

  18 Aralık 2012 tarihli Yükseköğretim Üst Kurumları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerin bir değerlendirmesini yaparsak.

Yönetmeliğin 8 inci maddesinde yapılan değişiklikler; “ Sivil Savunma Uzmanı”  kadrosunun eklenmesi, Çiftlik Müdürü, Yurt Müdürü, Hastane Müdürü, İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü, Şube Müdürü, kadroları ile Müdür Yardımcılığı kadrolarına atanabilecek unvanlar arasına “Kütüphaneci” ve “Ebe” unvanları eklenmesi, diğer yapılan değişlik ise sadece bentlerin bent isimleri ve sıralamaları değiştirilmesi,

Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinde Yönetmeliğin 11 inci maddesinin Yapılan değişiklikle Görevde Yükselme Sınava girecekler için yılık izin kullanmama şartı kaldırılmazken, unvan değişikliği sınavına girecekler için ise yıllık izin kullanmama şartının kaldırılması,

Yönetmeliğin 4 üncü maddesi ile 23’üncü maddesine “Bu sınava katılacaklarda Kurumda veya öğrenim durumlarıyla ilgisi olmayan görevlerde belirli bir süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz” hükmü tekrar eklenmesi,

 Bundan sonra üniversitelerde dört yıllık yükseköğretim mezunu olmayan hiç kimse genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, daire başkanı, üniversite hastanesi başmüdürü, fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri, enstitü sekreteri, savunma sekreteri, hukuk müşaviri, özel kalem müdürü kadrolarına atanamayacakları

gibi değişiklikler yapılmıştır.

                                                                               YAZAR:        Ayhan GÖKDEMİR

                                                                                                            Dokuz Eylul Üniversitesi

                                                    Seferihisar Fevziye Hepkon Meslek Yüksekokul Sekreteri

                                                                                                    ayhan.gokdemir@deu.edu.tr

YASAL UYARI:  Bu makaledeki yazı ve görüşler sadece yazarını bağlar, sitemizi bağlamaz.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir