Genel Sağlık Sigortası

Yabancı Uyruklu Anne ve Baba SGK sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi

Genel sağlık sigortalısı üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlandırılması talep edilen yabancı uyruklu ana/babanın yakınlık bilgisinin gerek nüfus kayıtlarından gerekse uyruğunda bulunduğu ülke konsolosluğundan alınacak belge ile veya ibraz edilecek resmi belgelerden (kimlik belgesi, pasaport, ehliyet, evlilik cüzdanı) tespit edilmesi halinde, genel sağlık sigortalısı olan çocukları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacaktır.

Kanunun 60. maddesi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanların (60/d bendi kapsamında olanlar dahil) bakmakla yükümlü olduğu yabancı uyruklu olan anne/babasından gelir testi yapılamayacak olanların, geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığını ve anne/babanın gelir düzeyinin brüt asgari ücret tutarının altında olduğuna dair sağlık yardımı talep ve taahhüt belgesi ile beyan etmesi halinde, genel sağlık sigortalısı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanacaktır.

Yabancı uyruklu ana\babanın, uyruğunda bulunduğu ülke mevzuatına göre primsiz aylık, işsizlik ödeneği, nakdi yardım, sosyal yardım gibi (örnek olarak Bulgaristan vatandaşlarından 65 üzerindekilere bağlanan aylık gibi) kendi çalışmalarına dayanmayan aylık/nakdi yardım alması ve bunun miktarının asgari ücretin brüt miktarı kadar olduğunun beyan ve taahhüt edilmesi halinde genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişisi sayılacaktır.

Paylaşabilirsiniz

6 thoughts on “Yabancı Uyruklu Anne ve Baba SGK sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi

  1. Bu hangi kanun da belirtilmiştir? T.C. vatandaşı olan 30 yaş üstü kişinin yabanci uyruklu anne-babasının (çalışmıyor)Turkiyede sağlık sigortasından yararlanma imkanı var mı? Karaciğer nakli gibi bir işlem devlet sigortası kapsaminda odenir mi?tesekkurler

  2. Selam ve saygılar : Ben menşe’en yabancı uyrukluyum. 1965 doğumluyum . 1993 yılında yabancı uyruklu iken Tıp tahsilini bitirdim. 1995 yılında Kalp damar Cerrahisi ihtisasına başladım. İhtisas süresince kadrosuz ve maaşsız olarak ” Fahri ” asistanlık yaptım. Haziran 2000’de Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı oldum. 2000 yılında Bir Türk Vatandaşı ile evlendim. 2003 yılında Türk vatandandaşlığına geçmemle Çifte Vatandaşlığa haiz oldum . Tıp tahsili sırasında ( 1986-1993) , ihtisas süresi (1994-2000) boyunca ve Türk Vatandaşlığına geçene kadar( 2003) ” 3 yıllık bir Türk Vatandaşı ile evli olmama rağmen ” hiçbir yerde çalışamadım. 2004 yılında Özel bir hastanede Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olarak başlamıştım fakat SGK kayıtlarına göre sözkonusu işyeri beni 15.01.2005 tarihinde SGK’na kaydettirmiş. Mevcut SGK’nın güncel kanunlarına göre ; Uzmanlık eğitimi (İhtisas eğitimi) süresinin borçlanması sözkonusu mudur ?. (( Ki Uzmanlık eğitimi sırasında yabancı uyrukluydum ve Türk Vatandaşlığına geçmiş değildim. )). Şimdiden teşekkürler.

  3. Merhabalar Benim eşim mırvatandaşı 5 senedir evliyiz 2 ay önce eşime vatandaşlık başvurusu yaptım sorunum şu eşimin annesi kanser Mısır’da yaşıyor emekli öğretmen lakin hastalığa yakalandı orada kimse ilgilenmiyor 65 yaşından büyük eşimide yollayamıyorum tüm vatandaşlık başvuru tekrar oturma izni vs. Çokzor Kaynanamı Türkiye’ye getirsem burada devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi ettire bilirmiyim böyle bir hakkı olurmu ben ssk lıyım benim sigortamdan yararlana bilirmi lütfen yardımcı olur musunuz durumciddi…

  4. Merhaba. Eşim hem ukrayna hemde Türk vatandaşı. Kaynanamı buraya yanıma alabilir miyim ve esimin sağlık sigortasından yararlanabilir mi?

  5. Ben hem Moldova hem Türk vata daşıyım. Türkiye’de iş yerim var sgk ya prim ödüyorum annem moldovya vatandaşı Türkiye’ye geldiğinde benim sağlık sigortamdan yararlanabilir mi

    1. MERHABA, İsa KARAKAŞ YOUTUBE Kanalı açılmıştır.İsa KARAKAŞ YOUTUBE kanalına ABONE olarak sorularınıza güvenilir ve net cevaplar alabilirsiniz. Ayrıca çalışan hakları ile ilgili vidolarımızı ücretsiz-şartsız izleyerek haklarınızı etkili bir şekilde arama bilgisine sahip olabilirsiniz. Sağlık ve sevgi ile kalınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir