İşçi Alacak ve Tazminatları

Ülkemizde her gün 3 kişi iş kazasından ölüyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, dünyada iş kazaları nedeniyle günde ortalama 5 bin 550 ölüm yaşandığını, iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle yıllık insan kaybının ise 2 milyon 300 bini bulduğunu bildirdi. Bakan Çelik, ”Umuyorum ki, İstanbul Kongresi bizi üzen bu rakamların aşağı çekilmesini sağlayacak bir bakış açısının, bilincin yayılmasına katkıda bulunacak” dedi.  www.isakarakas.com

Çelik, 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi hazırlıkları çerçevesinde yabancı ajansların temsilcileri ile makamında bir araya geldi.

Kongrenin 1955’ten bu yana 3 yıllık periyotlarda gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik, kongreye bu yıl 11-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul’un ev sahipliği yapacağını söyledi.

İstanbul’da birçok büyük organizasyon gerçekleştirildiğini ancak kongrenin ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Çelik, kongreye 120 ülkeden konunun uzmanlarının, karar vericilerin, bu alanda çalışanların ve sendikaların katılacağını dile getirdi.

Kongrede, bu alanda çalışma yapanlara önemli katkılar sunacak 67 teknik toplantı gerçekleştirileceğini anlatan Çelik, kongre boyunca 200 kısa metrajlı filmin katılımcılarla paylaşılacağını bildirdi.

Dünyada yılda 337 milyon iş kazası meydana geldiğini, günde yaklaşık 1 milyona karşılık gelen bu kazalarda ortalama 5 bin 550 ölüm yaşandığını vurgulayan Çelik, dünyada iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Faruk Çelik, bu kazaların mali boyutunun ise ülkelere göre gayrisafi milli hasılanın yüzde 1-4’ü arasında değiştiğini söyledi. Çelik, Türkiye’de ise iş kazalarında günde ortalama 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 kişinin de iş göremez hale geldiğini ifade etti. Bakan Çelik, kayıt dışı ekonomi de dikkate alındığında tablonun daha net bir şekilde ortaya çıkacağını dile getirdi. 

İş kazalarının yüzde 98’inin, meslek hastalıklarının yüzde 100’ünün önlenebilir olduğuna dikkati çeken Çelik, bu konuda herkesin üzerine düşen görevler bulunduğunu vurguladı.

19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin dünyada bu alandaki duyarlılığın ortaya konulması açısından önemli olduğunu ifade eden Çelik, ”Umuyorum ki, İstanbul Kongresi bizi üzen bu rakamların aşağı çekilmesini sağlayacak bir bakış açısının, bilincin yayılmasına katkıda bulunacak” diye konuştu.

Kongre kapsamında ülkelerin Çalışma Bakanlarının katılımıyla Bakanlar Toplantısı gerçekleştirileceğini belirten Çelik, toplantının ardından yayımlanacak deklarasyonla önleyici ve sürdürülebilir bir iş güvenliği anlayışının ortaya konulup, vurgulanacağını söyledi.

Temsilcilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, kongrede, gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ve üçüncü dünya ülkelerini buluşturmayı ve deneyimlerin paylaşılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Kongrenin bir anlamda ”eğiticilerin eğitimi” olacağını dile getiren Çelik, ülkelerinde bu alanda görev alan kişilerin son gelişmeleri, deneyimleri öğrenip, bunları ülkelerine taşıyacaklarını belirtti.

Gelişmenin birinci unsurunun insan olduğuna dikkati çeken Çelik, hiçbir ülkenin bu unsuru ihmal edemeyeceğini, görmezden gelemeyeceğini kaydetti.

Bakan Çelik, Bakanlar Toplantısı’nda iş sağlığı ve güvenliği konularının yanı sıra dünyada yaşanan tüm siyasi ve ekonomik krizlerin değerlendirilebileceğini bildirdi.

İş sağlığı ve güvenliği gibi önemli bir alanda, kültür ve medeniyetlere beşiklik yapmış İstanbul’dan bir mesaj verilmesinin anlamlı olacağını ifade eden Çelik, ”Amacımız insan merkezli bir sesin İstanbul’dan yükselmesidir. Hedefimiz insan. Bu ses ne kadar güçlü olursa insanlık adına, ülke adına bir kazanım olacaktır. Güzel bir buluşma olacak, önemli kazanımlar olacak” dedi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir