Genel

Teknolojinin tehlikeli nimetleri

Teknoloji geliştikçe ondan şikayetler de artıyor, memnuniyet de… Kimi “yetişememekten” şikayetçi, kimi “masraftan”, kimi de “insanî ilişkilerin azalmasından”.
Her şikayet edenin haklı olduğu noktaları kim inkar edebilir? Ancak teknolojinin genellikle ihmal edilen ya da unutuluveren nimetleri de var.
Örneğin iş yapma hızımızı tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar artıran teknoloji…
Avantaj olup olmadığı tartışılabilir olsa da teknolojik ürünlerin fiyatlarının sürekli azalması sayesinde, bu araçlarla yapılan üretim maliyetleri de azalıyor. En basit örneği fotoğraf… Fotoğraf makinelerinin fiyatları sürekli düşerken, sıfıra yakın maliyetlerle on binlerce fotoğraf çekilebiliyor. Bu avantaj bir dezavantajı da doğurabiliyor: Kağıda basılmayan fotoğrafların ömrü veri saklama ortamının ömrüyle sınırlı oluyor. Yani bir CD’de sakladığınız fotoğraflarınızı torunlarınızın görme ihtimali neredeyse yok. Öncelikle CD’nin ömrü az… CD yaşasa bile iki kuşak sonraya çalışan bir CD okuyucu kalmayacak.

* * *

Yine teknolojik gelişmeler sayesinde film çekmek de oldukça kolaylaştı. Birkaç yüz dolarlık kameralarla çok yeterli teknik kaliteye ulaşabiliyorsunuz. Teknik kaliteyi besleyecek içerik kalitesine sahipseniz inanılmaz ürünleri, daha önce düşünülemeyecek maliyetlere üretebiliyorsunuz.
Bu ürünlere “paylaşım” sayesinde ücret
ödemeden ulaşmak ise sanatsal üretimin geleceğini tehdit edecek büyüklükte bir sorun doğurabiliyor.

* * *

Medya da teknolojik gelişmeler sonucunda büyük bir dönüşüme girmiş durumda. 20. yüzyıl boyunca gazete, radyo ve televizyon ile sınırlı olan kitle iletişim araçlarına 21. yüzyılda diğerlerinin pabucunu dama atmaya hazırlanan internet ve sosyal medya eklendi. Dev bir medya grubuna ihtiyaç duymadan milyonlarca kişiye ulaşmak, onları etkilemek ve etkilenmek mümkün…
Bu büyük kolaylık ise büyük bir enformatik karmaşa ve tehlikeli içeriklerin evlere “teklifsiz” girmesine yol açabiliyor.

* * *

Velhasıl teknolojinin nimetleri bir başka açıdan bakıldığında tam bir “tehlike” olarak da algılanabilir. Sonuçta, avantajıyla dezavantajıyla büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Şikayet edip kapanmak kadar teknolojiye ram olmak da anlamsız. İlk teknolojik ürün olan ateşi eli yakmadan kullanmayı nasıl öğrendiysek, yeni ürünleri de böyle kullanabilmek, teknolojinin “nimet” tarafını güçlendirecektir.

KAYNAK:İsmail Şen/ITO/27.11.2012

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir