İşçi Alacak ve Tazminatları SGK İşveren Rehberi

SSK’lı olayım derken kendinizi SAVCILIKTA Bulmayın, EMEKLİLİĞİNİZDEN Olmayın

SGK uygulamasında Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirilememektedir.

SGK uygulama Kanunun, kesin emredici hükmüne rağmen maalesef çok sayıda işveren, şirket ortağı, işyeri sahibi kendilerini işyerlerinden sigortalı göstermektedir. Bunların iptal edileceği, hatta emekliliklerinin tehlikeye gireceğini defalarca bu köşemizden uyarmıştık.            Bu durumdaki sigortalıların  SGK Sigortalı tescil ve hizmet servislerince gerek sigortalılık statüsünün belirlenmesinde, gerek hizmet bildirme gerekse aylık bağlanması sırasında yapılacak hizmet birleştirme işlemlerinde sigortalıların kendi işyerlerinden bildirilip bildirilmediği hususu mutlaka kontrol edilmektedir.

SGK, 12/11/2014 tarihinden itibaren SGK işyeri bildirgesi kayıtları ve Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarını sorgulayarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin kendilerine ait işyerinden bildirim yapmalarına imkan vermemektedir. Bu  uygulama daha sonra tüzel kişiler ve şirket ortakları yönünden de yapılacaktır.

Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin SSK(4/1-a) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte, ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesi (4/1-b)’ye aktarılmaktadır.   Ancak bilerek ve isteyerek kendi işyerinden veya başka işyerinden hizmet akdine göre fiilen çalışmadığı halde kendini SSK’lı gösterenler, sahte sigortalılıktan dolayı haklarında Cumhuriyet Savcılıklarında suç duyurusunda da bulunulması söz konusu olmaktadır. Sahte sigortalılık hallerinde prim iadesi ve aktarılması mümkün olmamaktadır.

KAYNAK: İSA KARAKAŞ/ITO İSTANBUL TİCARET GAZETESİ/ARALIK-2014

20 Yılı Aşkın ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ

Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Der. Genel BAŞKANI

50’yi (ELLİ) aşkın Kitap Yazarı,

İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Eğiticisi  

40’dan fazla saygın dergide 700 aşkın makale yazarı

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı

 A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 

 Gazeteci/ Yazar20150207_114926

Paylaşabilirsiniz

2 thoughts on “SSK’lı olayım derken kendinizi SAVCILIKTA Bulmayın, EMEKLİLİĞİNİZDEN Olmayın

  1. Doğum Tarihi : 01.06.1965
    İşe Giriş Tarihi : 20.04.2015
    SSK Gün Sayısı (30.01.2015) 7952
    Fiili Hizmet Zammına İlişkin;
    5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ve mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre 01.06.2015 tarihinde yaşlılık aylığı hak edeceğim bildirilmektedir.

    Ancak bu bildirimde, Yedek Subaylık dönemine ilişkin fiili hizmet zammının yaş haddi indiriminin hesaplama da dikkate alınmadığı gözükmektedir. Fiili hizmet zammı yaş haddinden düşüldüğünde emeklilik tarihim 01 MART 2015 olmaktadır.

    Fiili hizmet zammına ilişkin Yedek Subaylık çalışma dönemim 01.04.1989/31.07.1990 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Bu döneme ilişkin hizmetlerim birleştirilmiştir. Dolayısı ile anılan tarihte yürürlükte olan mevcut yasa ile verilmiş hakkın tarafıma uygulanarak emeklilik tarihinin 01.03.2015 olarak uygulanması gerekmektedir. konuyla ilgili neler yapılabilir.
    Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir