Özürlü Rehberi SGK Emeklilik

ŞEKER Hastaları Malulen erken EMEKLİ Olacak MI?

SORU:  ŞEKER HASTALARI MALULEN ERKEN EMEKLİ OLACAK MI? SGK BAŞMÜFETTİŞİ/Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Başkanı/İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa KARAKAŞ CEVAPLADI:

             İsa Bey, SGK’nın yapmış olduğu yeni düzenlemelerle  kanser, kalp, organ nakli, epilepsi ve şeker hastaları gibi bir çok hastanın malulen erken emekli olacağı yönünde 3-4 aydan beri  haberler Duyuyoruz.  Ben de üç yıldan beri şeker hastasıyım. SGK’nın yapmış olduğu yeni düzenlemelerle  malulen erken emekli olabilir miyim? S.ÇAKIL

       Sayın ÇAKIL, Sosyal Güvenlik Kurumu, malulen emeklilik ile ilgili mevzuatta sadece  maluliyetin tespitine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapmıştır. Yeni “Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği” 03 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle daha önceden maluliyet kapsamında yer almayan veya yer almakla birlikte kriterleri yer almayan hastalıklara ilişkin yeni düzenlemeler yapılmıştır. Ancak bu düzenlemeler mevcut malulen emeklilik koşullarında erken emeklilik yönünde herhangi bir değişikliğe yol açmamıştır. Zira öteden beri süregelen  Kurum uygulamasında SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenen sağlık raporlarında sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası yada meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybedenler malul kabul edilmektedir.

Ayrıca malul kabul edilenlerin de en az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmaları halinde ancak malulen emekli olabilmeleri söz konusudur.

Bu bağlamda her şeker hastasının malulen emekli olması mümkün değildir. Şeker hastalarının malulen erken emeklilik için yukarıda belirtilen (sigortalılık süresi + sigorta prim gün sayısı + %60 çalışamaz raporu) şartlarının tamamının birlikte yerine getirilmesi halinde mümkündür.   Uygulamada şeker hastalarının %60 çalışamaz raporu almaları son derece güç bulunmaktadır. Keza şeker hastalığının ilk defa çalışmaya başlamadan sonra ortaya çıkmış olması ve  uzun süren şeker hastalığına bağlı olarak birden fazla organ yetmezliği hallerinde  ancak %60 çalışamaz raporu alınabilmektedir.

KAYNAK:İsa KARAKAŞ/ITO GAZETESİ/KASIM-2013

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir