Vergi Rehberi

Nakden veya mahsuben vergi iadesi başvuru yöntemi

Vergi Usul Kanunu’nun 120’nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca “Nakden veya mahsuben tahsil edilen ancak fazla veya yersiz olarak tahsil edildiği anlaşılan vergilerde ve kanunları gereğince mükelleflere iade ve mahsup işlemlerinde, düzeltmeye dayanak teşkil edecek belgeler ile bu işlemlere ait usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca” belirlenmektedir.
Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu 429 sıra numaralı Genel Tebliğ ile yapılan açıklamalar uyarınca 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren vergi iade işlemleri Maliye Bakanlığı’nın internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda tebliğ ekinde yer alan standart dilekçeler kullanılmak suretiyle mükellefler veya mükellefler tarafından yetkilendirilmiş olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’na göre yetki almış bir meslek mensubu olarak serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir vasıtasıyla elektronik ortamda gönderilebilecek. (x)
Yetkilendirme olması durumunda, meslek mensubunun kimlik bilgileri (adı soyadı, T.C. kimlik numarası, vergi dairesi, adresi, telefon numarası, ortaklık veya şirket olması halinde ortaklığın veya şirketin adı veya unvanı, meslek unvanı ve ruhsat numarası) ile bağlı olduğu meslek odasının adını da içeren bir dilekçenin mükellef tarafından bağlı olunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, mükellefler tarafından meslek mensuplarına verilen yetkinin iptal edilmek istenmesi halinde, mükellef tarafından bu hususun bağlı olunan vergi dairesine bir dilekçe ile bildirilmesi yeterli olacak.
Mükellefler aynı standart dilekçe ile hem mahsuben hem de nakden iade isteminde bulunabilecekler. Bu durumda mahsuben iadesi talep edilen tutar için mahsuben iadenin koşulları, nakden iade isteminde ise nakden iadenin koşulları aranacak.
Dilekçelere eklenmesi gereken belgeler elektronik olarak eklenecek. Elektronik olarak verilmesi mümkün olmayanlar ise vergi dairesine evrak kayıt numarası / iade dosya numarası belirtilmek suretiyle teslim edilecek.
İade istemlerini elektronik olarak yapmak zorunda olan mükelleflerin iade istemlerini elektronik ortamda yapmamaları halinde iade istemleri idarece dikkate alınmayacak.
Tebliğ ekinde yer alan 6 numaralı “Diğer İadelere İlişkin Talep Dilekçesi” ile mükellefler ilgili vergi dairesine yazılı olarak veya elektronik ortamda başvurabilirler. Bu bağlamda da söz konusu talep dilekçesine konu olan istemlerin elektronik ortamda verilmesi mükellefin tercihine bırakılmıştır.
Verilmesi gereken beyannamelerden hiçbirini elektronik ortamda verme zorunluluğu bulunmayan mükellefler, iade istemlerini elektronik ortamda yapabilecekleri gibi standart iade talep dilekçelerini kullanarak vergi dairesine de başvurabilecekler. Bu bağlamda da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda alınması uygun görülen belgeler ayrıca kâğıt ortamında vergi dairesine verilmeyecek.
Tebliğde yer alan başvuru koşullarına uygun olmaması nedeniyle iade isteminin dikkate alınmaması, iade hakkını ortadan kaldırmayacak. Gerekli şartların sağlanması halinde mükellefler yeniden iade isteminde bulunabilecekler.
Diğer yandan mahsuben ve / veya nakden iade isteminde, muhasebe işlem fişinin düzenlenmesinden önce verilecek yeni bir dilekçe ile değiştirilebilecek veya nakden iade isteminden vazgeçilebilecek.
Değişiklik veya vazgeçme istemleri “İade Talebinin Değiştirilmesine / İade Talebinden Vazgeçilmesine İlişkin Dilekçe” ile yapılacak.
Üçüncü şahısların borçlarına yönelik mahsup istemlerinin değiştirilebilmesi için üçüncü şahısların bu husustaki muvafakatlarının alınması ve bunu gösteren belgenin (noter tasdikli) dilekçe ekinde vergi dairesine ibrazı zorunludur.
Tebliğ ekinde yer alan ve iade taleplerinde kullanılması öngörülen standart talep dilekçeleri içeriğinde değişiklik yapmaya Gelir İdaresi Başkanlığı yetkili olup, güncel standart iade talep dilekçelerine Başbakanlık internet sitesinden ulaşılabilecek.
Elektronik ortamda iade isteminde bulunmak zorunda olmayan mükellefler, iade talep dilekçelerini ve eklerini, ilgili vergi dairesine elden verebilecekleri gibi posta ile de gönderebilecekler. Taahhütlü posta veya APS ile gönderilen dilekçe ve eklerinde ise vergi dairesi kayıtlarına giriş tarihi esas alınacak.
(x) Vergi Usul Kanunu 429 sıra numaralı Genel Tebliği, 10.10.2013 gün ve 28791 sayılı Resmi Gazete

Kaynak: Dr Veysi SEVİĞ/İTO G./

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir