İş Sağlığı ve Güvenliği

Çalışma Bakanlığının yeni iş güvenliği yol haritası

Dünyada her 15 saniyede 160 iş kazası yaşandığını ve 1 işçinin hayatını kaybettiğini dile getiren Müezzinoğlu, her gün yaklaşık 6000 kişinin iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu öldüğü bilgisini vererek, “Bu da her yıl 2,3 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesi anlamına geliyor. Bu, yalnız ülkemizin sorunu değil ancak ülkemiz bu alanda sorumluluğunu alarak, ona göre önlemler alması gerekiyor.” dedi.

Söz konusu durumun ekonomiye de yansıması olduğunu belirten Müezzinoğlu, “İş kazası ve meslek hastalıklarının ekonomiye etkisi, dünya milli hasılasının yaklaşık yüzde 4’ünün üzerinde. Bu da 3 trilyon dolar gibi bir rakam yapıyor. O zaman bu rakamı farklı boyutlarıyla, tedbir, duyarlılık olarak harcayabilmek, bunu bir kültüre dönüştürmek bizim sorumluluğumuz.” diye konuştu.

Bunu sadece yasa ve cezalarla başaramayacaklarını, bunun bir kültüre dönüştürülmesi halinde başarının yakalanacağını aktaran Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

“O nedenle bakanlık olarak, gerek Türkiye Belediyeler Birliği, gerek iş veren sendikaları, işçi sendikaları, milli eğitim gibi diğer paydaşlarımızla bu konuyu önümüzdeki dönemde ‘yalnız yasa çıkardık, kanun koyduk, uygulamaları takip ediyoruz, cezaları kesiyoruz’ boyutuyla bırakmayacağız. Bundan sonraki süreçte sosyolojik olarak bir dönüşüme gitmeyi hedefliyoruz. O nedenle de artık ilkokul öğrencilerimizde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç oluşturacağız. Evdeki iş kazalarına anne ve babayı duyarlı hale getirebilirsek, çocuklarda da bir iş kazası duyarlılığı veya tedbir kültürü oluşur. ”

İnşaat sektöründe Türkiye’de 2011’de 100 bin iş kazasında 35 kişinin hayatını kaybettiğini,  2015’te ise rakamın 24’e indiği bilgisini veren Müezzinoğlu, bunun başarı olarak konuşabileceğini ancak bu ölümlerin de acısını yaşayarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Mehmet Müezzinoğlu, çalışma hayatıyla ilgili hedeflerin devam ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Ocakta başlattığımız çalışma hayatında milli seferberlikte yıl sonu itibariyle hedeflediğimiz 1,5 milyon istihdamda 1 milyon rakamını geçtik. Bunu 4 ayda geçtik. Artık bu anlamda hedeflediğimiz noktaları yakalamada topyekün bir sorunumuz yok. O yüzden diyoruz ki önümüzdeki dönemde çalışma hayatında milli seferberliğin ana başlığı iş sağlığı ve güvenliğidir. Uyaracağız, danışmanlık yapacağız, eğitim destekleri vereceğiz ama buna rağmen tedbirini almayan, kurallara uymayan yerlerde de cezai müeyyidelerde merhametli olmak, hani derler ya ‘merhametten maraz doğar’ diye, burada işte bu anlayışını canlarla kaybediyoruz. Arkasında bıraktığı ailelerle, yetimlerle, öksüzlerle ödüyoruz. Ülke ya da firma olarak da iş kazalarındaki marka değeri ya da saygınlıktaki düşüşlerle ödüyoruz.”

Bundan sonraki süreçte inşaat sektörünü merkeze alarak bir yol haritası çizeceklerini ifade eden Müezzinoğlu, bu anlamda ilgili her kurum ve kişinin elinden geleni yapması gerektiğinin altını çizdi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir