Şirket İşlemleri

''78 şirketin aktif büyüklüğü 16,3 milyar

Başbakan Yardımcısı  Babacan, bölüm üzerinde milletvekillerin sorularını yanıtlarken, tasarının bankacılık dışındaki finans sektörünü kapsadığını, tüm mevzuatı yeniden ele aldığını belirtti. Tasarıyla finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerin yasal altyapısının ABD standartları ve Türkiye’nin bugünkü ihtiyaçlarına uygun hale getirildiğini kaydeden Babacan, BDDK’nın bu kuruluşlar üzerindeki yetkisinin açık şekilde tanımlandığını kaydetti.

Bu kuruluşların ağırlıklı olarak KOBİ’lere hizmet verdiğine işaret eden Babacan, ”KOBİ’lerin finansmanı açısından bu kuruluşların sağlıklı şekilde çalışmasını önemsiyoruz. Bankalardan yararlanamayan kuruluşlarımızın alternatif finansman kaynağı olarak bunlarla çalışması önemli. Kuşkusuz her türlü mağduriyeti önleyecek düzenleme ve denetleme yapmakta önümüzdeki dönemde BDDK’ya önemli görev düşecek. BDDK’nın bu kuruluşları çok yakından izlemesi gerekiyor. Bu kuruluşların hem mali bünyelerini sağlam tutmamız hem de müşterileriyle ilişkilerde haksızlık ve hukuk dışı muameleye izin verilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

Babacan, 78 faktoring şirketi bulunduğunu, bunların aktiflerinin toplamının 16,3 milyar lira olduğunu ifade ederek, yabancı ortaklı şirket sayısının da 4 olduğunu bildirdi. Bu şirketlerin uygulamalarında mutlaka piyasa teamüllerine uygun hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Babacan, ”Faktoring şirketleriyle alakalı dönem dönem ciddi şikayetler bize de ulaştı. 2008 yılında tüm faktoring şirketlerine yeniden lisanslama süreci başladı ve 30’a yakın şirketin lisansı iptal edildi. Sektör de kendisine çeki düzen vermek için etik kurallar silsilesi hazırladı” dedi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir