İş Kanunu İşlemleri

Tüm İş Kanunları Silbaştan kaldırılıp tek çatıda birleşecek mi

4857 s.İş Kanunu,Basın ve Deniz İş kanunları Birleştirilecek mi? Bir çok okurumuz bu da nereden çıktı diyebilir? Çünkü ilk defa sitemizde yer alan bir haber bu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  Çalışma Genel Müdürlüğünce “İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu’nun Birleştirilmesi Çalıştayı” yapıldı. Bakanlığı temsilen ÇASGEM Başkan Yardımcısı Ali İhsan SULAK ve Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İNCİROĞLU, iş ve sosyal güvenlik hukuku alanında önde gelen öğretim üyeleri ve Yargıtay mensupları katıldılar.

Oturum Başkanlığını Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi MOLLAMAHMUTOĞLU ve Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Tuncay SENYEN KAPLAN’ın yaptıkları çalıştayda Türk iş mevzuatının hukukî ve teknik yapısı tartışılarak, mevzuatta birlik sağlanması hakkındaki görüş ve öneriler dile getirildi.

854 sayılı DENİZ İŞ KANUNUNA baktığımızda   20/4/1967 tarihinde kabul edilmiştir.

5953 sayılı  BASIN MESLEĞİNDE ÇALIŞANLARLA ÇALIŞTIRANLAR ARASINDAKİ MÜNASEBETLERİN TANZİMİ HAKKINDA KANUNA baktığımızda 13/6/1952 tarihinde kabul edilmiş olup Deniz İş Kanununda daha eski tarihli. Bilindiği üzere 1475 sayılı İş Kanunu 2003 yılında yürürlükten kaldırılarak 4857 sayılı İş kanunu yürürlüğe konmuştur. değişen çalışma ve endüstri ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda deniz İş Kanunu ve Basın İş Kanunun değişen çalışma koşullarının çok gerisinde kaldığı aşikardır. Özelikle kıdem tazminatı açısından bir çok farklı düzenlemeler var.

Örneğin 4857 s.İş Kanunu kapsamında bulunanlar yaş dışındaki şartların yerine getirilmesi halinde kıdem tazminatlarını emeklilik nedeniyle alabilirken maalesef gazeteci arkadaşlar bu haktan mahrum durumda bulunmaktadır.

ÇSGB, Çalışma Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve ülkemizin önde gelen akademisyenlerinin de katıldığı bir çalıştayda ; 4857 s.İş Kanunu, Basın ve Deniz İş kanunları Birleştirilsin mi? veya her kanun ayrı ayrı düzenlensin mi gibi konular ele alındı. Henüz bir taslak olmamakla birlikte bu konuların gündeme gelmesi bile sevindiricidir. Temennimiz  iş kanunları birleştirilmese bile özelikle Basın ve Deniz İş kanunların yeniden alınarak çağın koşullarına göre yeniden düzenlenmesi ve bu kanun kapsamındakilere başta yaş dışında emeklilik nedeniyle kıdem hakkı olmak üzere 4857 s.İş Kanunundaki diğer tüm haklardan yararlandırılması yönündedir.

İş Kanunlarının Birleştirilmesi Çalıştayı 29 Aralık 2014 Tarihinde Gerçekleştirildi

ÇASGEM ve

İsa KARAKAŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel Başkanı

Sosyal Güvenlik-İş Hukuku ve (A Sınıfı) İş Güvenliği Uzmanı

Paylaşabilirsiniz

One thought on “Tüm İş Kanunları Silbaştan kaldırılıp tek çatıda birleşecek mi

  1. Geri bildirim: 4857 s.İş Kanunu, Basın ve Deniz İş kanunları Birleştirilecek mi-İsa Karakaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir