Yabancılar Rehberi

Yabancı işçi çalıştıranlar mağdur olmamak için bu yeni uygulamalara dikkat

Yabancılara verilecek çalışma izni ve çalışma izni muafiyetlerine dair iş ve işlemleri düzenleyen yeni  6735 s. Uluslararası İşgücü Kanunu 13.08.2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Anılan Kanunun 27. maddesinin yedinci fıkrası ile 27/2/2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun” yürürlükten kaldırılmıştır.

4817 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 8. maddesinde; “Süresi sona erecek bir çalışma izninin uzatılması için, sürenin bitiminden itibaren en geç 15 gün içinde uzatma başvurusunda bulunulması gerekir” ifadesi yer almaktadır.

Ancak, 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 7. maddesinin üçüncü fıkrasında; “Çalışma izni uzatma başvurusu, çalışma izni süresinin dolmasına 60 gün kalmasından itibaren ve her durumda çalışma izni süresi dolmadan yapılır. Bu süre dolduktan sonra yapılan uzatma başvuruları reddedilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, başvuru sahiplerinin herhangi bir hak kaybına uğramamaları için; 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 13  Ağustos 2016 tarihinden itibaren çalışma izni süre uzatım başvurularındaki 15 günlük ilave süre artık uygulanmayacaktır.

Bu nedenle, çalışma izni süre uzatım başvuruları çalışma izninin dolmasına 60 gün kalmasından itibaren ve her durumda çalışma izni süresi dolmadan yapılması zorunlu olmuştur.

(c) İSA KARAKAŞ/Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve İş Güvenliği BaşUzmanı

 50’yi (ELLİ) aşkın Kitap Yazarı,

İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Eğiticisi

40’dan fazla saygın dergide 700 aşkın makale yazarı

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Gazeteci/ Yazar

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir