Genel Sağlık Sigortası

Hepatit Hastalarına SGK'dan büyük Müjde

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hepatit C hastalığı tedavisinde, dünyada tedavi yöntemi olduğu kesinleşen 3 yeni nesil Hepatit C ilacını geri ödeme kapsamına aldı.

SGK ,yeni nesil ilaçlarla Hepatit C’ye karşı kesin çözüm bulunduğunu ve ilaçların SGK tarafından karşılanacağını belirtti.

Hastaların tedavi başarısını yüzde 95 ila yüzde 100’e çıkaran, tedavi süresini kısaltan ve tüm dünya tarafından kesin tedavi yöntemi kabul edilen, 3 yeni Hepatit C ilacının ödeme listesine alınmasının kararlaştırıldığını bildiren SGK Başkan Yardımcısı Koç, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Hepatit C tedavi edilmediğinde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Kronik Hepatit C ile yaşayan hastalara sunulan yeni tedavilerle, 3 ay gibi kısa sürede tedavi olmaları ve hepatit C virüsünden kurtulmaları mümkün olacak. Yeni ilaçlarla tedavi edilen hastalarda siroz ve kansere bağlı ölümler önemli ölçüde azalacak. Türkiye’de SGK kayıtlarında bulunan yaklaşık 36 bin kişiyi etkileyen Hepatit C hastalığı, kısa vadede ortadan kaldırılacak” dedi.

Kronik Hepatit C endikasyonunda kullanılacak ilaçların reçeteleme ve raporlama koşulları 18 Haziran 2016 tarih, 29746 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinin “4.2.13.3-2 – Kronik Hepatit C tedavisi” başlıklı maddesinde tanımlanmıştır.
Söz konusu ilaçların hastalara erişimi ile ilgili olarak;
Sofosbuvir+Ledipasvir, Sofosbuvir, Ombitasvir+Paritaprevir+Ritonavir ve Dasabuvir etken maddeli ilaçlar, firmaları tarafından aşağıda isimleri belirtilen hastanelere teslim edilecek olup,konu hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından da ilgili hastaneler bilgilendirilmiştir.
Bu kapsamda Tebliğin ilgili maddesine uygun olarak adına reçete ve rapor düzenlenmiş Kronik Hepatit C hastalarına söz konusu ilaçlar bu hastaneler tarafından verilecektir.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir